Figyelem: drágul a dízel

Megállt a trend: a héten már drágul a dízel, a benzin ára viszont nem változik.

2024. május 22., 12:01

Szerző:

A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. A benzin ára most nem módosul, a dízel ára 2 forinttal emelkedik.

Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve az alábbiakra számíthatunk a holtankoljak.hu számítása szerint:

95-ös benzin: 604 Ft/liter

Gázolaj: 603 Ft/liter

A kormány szerint kizárólag a saját profitját félti a Független Benzinkutak Szövetsége

Mint ismert, a Független Benzinkutak Szövetsége szerint veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások. Nem is maradt el a kormány válasza.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Független Benzinkutak Szövetsége és annak elnöke, Egri Gábor csak vádaskodik – írja az Infostart.

A Független Benzinkutak Szövetsége május 10 –én tartott rendkívüli közgyűlést, melyen megállapította, hogy veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások. Ennek egyik oka szerintük, hogy a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon (és általában az adórendszerben), kb. az üzemanyag literárának  50 százaléka adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére.

A kormány felszólította a benzinkutasokat, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát is

Az ugyanis nem fogadható el, hogy kizárólag a profitot nézzék, a magyar családok érdeke az, hogy ne fizessenek többet a szomszédos országok átlagánál – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Azt is közölték, hogy a kormány a benzin árát közel 6 százalékkal, a gázolaj árát mintegy 8 százalékkal csökkentette.

Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. A Szövetség a családok biztonságával szemben kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik. Az sem igaz, hogy az üzemanyagárak adótartalma kiemelkedő Magyarországon. Hazánkban az üzemanyagok adótartalma alacsonyabb, mint a szomszédos országokban.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)