Már a befektetők sem hisznek a hazai fenntarthatósági jelentéseknek

Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94 százaléka szerint a fenntarthatósági teljesítményről szóló vállalati jelentések megalapozatlan állításokat tartalmaznak – áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2023-as globális befektetői felmérésében.

2023. december 5., 12:17

Szerző:

A megkérdezettek több mint fele (57 százalék) nagyobb transzparenciát és következetességet szeretne látni a fenntarthatósági jelentés adataiban.

Míg 2022-ben 87 százalék, addig idén már a befektetők 94 százaléka komoly aggályokat fogalmazott meg a fenntarthatósági jelentések és a bennük foglalt információk megbízhatóságával – vagyis az úgynevezett „zöldrefestéssel” (greenwashing) – kapcsolatban. Úgy vélik, hogy a jelentések valamilyen mértékben tartalmaznak megalapozatlan állításokat, de közülük 15 százalék egyenesen azt gondolja, hogy az ilyen állítások „nagyon nagy mértékben” vannak jelen a beszámolókban.

A befektetők azt várják a szabályozó hatóságoktól és szabványalkotó testületektől, hogy átláthatóságot és következetességet teremtsenek a vállalatok fenntarthatósági jelentéseiben.

A felmérés kiterjedt arra is, hogy a befektetők a mesterséges intelligencia (MI) hatékonyabb alkalmazását kritikus fontosságúnak tekintik az értékteremtés szempontjából (61 százaléka szerint az MI gyorsabb alkalmazása „nagyon” vagy „rendkívül” fontos, a „mérsékelten fontos” válaszokat is beleértve ez az arány 85 százalékra nő), miközben elismerik a kockázatok kezelésének fontosságát.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokat minden aspektusból jelentősnek értékelik, a többség a „mérsékelttől” a „nagyon nagy mértékű” kockázatig skálázta ezeket: az adatbiztonság és a magánélet védelme szempontjából 86 százalék, az elégtelen vállalatirányítás és ellenőrzés tekintetében 84 százalék, a félretájékoztatás vonatkozásában 83 százalék érzékel jelentős kockázatot, míg 72 százalék szerint az elfogultság és diszkrimináció miatt problémás az MI – írta összefoglalójában a PwC.

A PwC 2023 szeptemberében 30 országban és földrajzi területen 345 befektetőt és elemzőt kérdezett meg. A válaszadók túlnyomórészt intézményi befektetők voltak, köztük portfóliómenedzserek, elemzők és befektetési igazgatók, akiknek 48 százaléka tíz évet meghaladó iparági tapasztalattal rendelkezik. Befektetéseik és a szervezeteik által kezelt vagyon nagysága az 500 millió dollár alattitól az ezer milliárd dollár vagy azt meghaladó értékig terjed.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP)