Itt az utolsó hét, ha babaváró hitelt akar felvenni

A kormány még mindig nem hosszabbította meg a babaváró hitelt, ezért a bankok elkezdték a visszaszámlálást. A 10 napos elbírálási határidőt is beleértve ez a hét maradt a hitel igényléséhez.

2022. december 12., 09:30

Szerző:

Már csak ezen a héten lehet igényelni a kormányzati támogatással bevezetett babaváró hitelt a pénzintézetekben. A Bank360.hu figyelmeztetett, noha július 30-án a kormány egy Facebook-posztban jelezte, 2023-ra is megmarad a program, a szükséges intézkedéseket még mindig nem hozták meg.

Ezért aztán sok bank „visszaszámlálás-módba” kapcsolt, és felkészült arra, hogy a források nem érkeznek meg, így a tíznapos elbírálási határidőt figyelembe véve, a december 31-i záródátummal számolva, még ez a hét áll rendelkezésre annak, aki a hitelt igénybe akarja venni.

Legutóbb egy novemberi kormányinfón hangzott el az, hogy a családtámogatási rendszerekről decemberben dönt majd a kormány, de eddig, december folyamán erről semmiféle nyilvános határozat nem jelent meg, a pénzintézetek pedig a hitelkonstrukcióval kapcsolatban előzetes tájékoztatást sem kaptak. Több bank éppen ezen a héten jelölt ki december 31-i végdátumot a babaváró hitelprogram számára.

Az előrehozott határidőre már csak azért is szükség van, mert a kormány által a megszorítások keretében elrendelt közigazgatási ügyintézési szünet miatt december 22-től a szükséges TB-jogviszony igazolásokat sem állítja ki senki év végéig.

Mindezzel együtt természetesen a babaváró hitel ígért meghosszabbításáról szóló rendelet bármelyik nap bármelyik órájában megjelenhet, amitől a helyzet megváltozhat.

(Kiemelt kép: A bababváró hitel bevezető plakátkampánya. Fotó: MTI/Vajda János)