Siessen, ha fel szeretné venni a babaváró hitelt!

Ha ugyanis a kormány nem hosszabbítja meg az év végén lejáró támogatást, akkor december 15-e után már nem fogadnak be hiteligényt a bankok.

2022. december 1., 21:19

Szerző:

Van olyan bank is, amely már most sem. A kormány az őszre ígérte a 2023-as családtámogatásokkal kapcsolatos bejelentését, ám ez azóta sem történt meg – írja az RTL.

Itt a vége?

Az egyik legnépszerűbb családtámogatási intézkedése a kormánynak a babaváró. Akár 10 millió forintos szabadfelhasználású hitelt vehetnek fel a gyermeket tervező családok kamatmentesen, és évekig törleszteniük sem kell. Három gyermek után pedig vissza sem kell fizetni a hitelt. A programnak azonban a jelenlegi szabályok szerint december 31-én vége lesz. A Bankmonitor szerint a bankok már nem sokáig fogadnak be hitelkérelmeket.

„Nagyon nagy valószínűséggel kijelenthetjük azt, hogy december 15-t követően a bankok jelentős részében meg fog szűnni a befogadás. Ez ma, amit tényként el tudunk mondani. Ezt nem feltétlenül hirdetik meg a bankok, nem teszik ki az ablakba” – mondta az RTL-nek Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője. Aki tehát most vágna bele, az a szakértő szerint ugyan nem kényelmesen, de még épp időben beszerezheti az összes szükséges dokumentumot.

Nem a babaváró az egyetlen támogatás, amely kifut december 31-én. Az otthonfelújítási támogatásnak és a falusi CSOK-nak is vége, ha nem hosszabbítják meg azokat. A kormány korábban azt közölte, hogy a jövőre várható gazdasági nehézségek ellenére sem fognak kevesebbet költeni családtámogatásokra, és azt is, hogy a babaváró hitel 2023-ban is megmarad. Rendelet erről azonban egyelőre nem jelent meg.

Nem tudni, hogy mi lesz a családtámogatások sorsa. „Lehet, hogy célzottabb lesz, lehet, hogy máshogy, de család" – mondta Nagy Márton.

Ennek ellenére a babavárókölcsön-kérelmek befogadása az UniCredit Banknál folyamatos.

(Kiemelt képünk: Egy fiatal anya germekeivel sétál egy babaváró támogatást hirdető plakát mellett a Városligetben. MTVA/Bizományosi: Róka László)