Már csak néhány napig igényelhető a babaváró hitel

Egyelőre nem jelent meg a babaváró hitel folytatásáról szóló jogszabály, így jelen állás szerint már csak néhány napjuk maradt a fiatal házasoknak, hogy igényeljék a hitelt.

2022. december 6., 14:40

Szerző:

Egyelőre nem jelent meg a babaváró hitel folytatásáról szóló jogszabály, jelen állás szerint már csak néhány napjuk maradt a fiatal házasoknak, hogy igényeljék a hitelt, írja a napi.hu. A portál szerint a bankok mindeközben akcióba kezdtek és a frissen szerződést kötőknek 180 ezer forintot kínálnak. 

Másfél hetük maradt a fiatal házasoknak, hogy benyújtsák a hitelkérelmüket, ha babaváró támogatást szeretnének felvenni. A hatályos kormányrendelet szerint ugyanis a kedvezményes hitelre vonatkozó szerződéseket legkésőbb 2022. december 31-ig alá kell írni. A babaváró támogatás maximális elbírálási ideje a jogszabály szerint 10 munkanap, és bankok az idén utoljára december 30-án lesznek nyitva, vagyis aki biztosra akar menni, annak december 15-ig minden dokumentumot be kell adnia a hitelkérelemhez. Elképzelhető persze, hogy egyes bankoknál gyorsabb lesz az év végén az ügyintézés, de ha kifutnak az igénylők a határidőből, akkor jelen állás szerint bukják ezt a lehetőséget, írja a lap. 

A kormány nyáron azt ígérte, hogy meghosszabbítják a hitelprogramot, de azóta sem jelent meg új jogszabály a témában. 

Az államnak a babaváró támogatás egyre többe kerül, mivel az ötéves átlagos állampapírhozam 130 százaléka plusz 1 százalékpont, amit ezen a címen minden hitelszerződés után kifizet. Az átlagos hitelösszeg még mindig 10 millió forint körül van, ez a mostani referenciakamatok mellett évente 1,426 millió forintba kerül az államnak, írja a napi.hu.

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy miközben új jogszabály nem jelent meg a támogatással kapcsolatban a bankok akcióba kezdtek és teljes erőbedobással kínálják a hitelt. 

(Kiemelt kép: Egy fiatal anya germekeivel sétál egy babaváró támogatást hirdető plakát mellett a Városligetben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)