Döntött a jegybank, így változik az alapkamat

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

2024. március 26., 14:16

Szerző:

A testület a kamatfolyosó két szélét is az alapkamattal megegyező mértékben csökkentette.

Legutóbbi, februári kamatdöntő ülésén a monetáris tanács – a januári 75 bázispontos mérséklést követően – 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 9,00 százalékra, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

Az alapkamat változása nem hatotta meg a forintot

Minimálisan mozdult el a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben a Monetáris Tanács döntése után. A kamatdöntés után öt perccel az euró jegyzése 395,39 forintra változott közvetlenül a döntést megelőző 395,43 forintról. A frank 403,40 forintról 403,30 forintra gyengült, a dollár pedig 364,47 forintról 364,29 forintra süllyedt.

(Kiemelt kép: stevepb/Pixabay)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.