Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió miatt

Panasz érkezett az Európai Bizottsághoz a sztrádakezelés koncesszióba adásával kapcsolatban a magyar kormányt már meg is kereste tájékoztatást kérve a Bizottság. 

2023. április 12., 14:32

Szerző:

Korábban Rogan Antal kabinetminiszter, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre.

A Portfolio szerint, panasz érkezett az Európai Bizottsághoz a sztrádakezelés koncesszióba adásával kapcsolatban, és az előzetes értékelés már zajlik, mert a bejelentés szerint egyes piaci résztvevők szerint az alvállalkozói szerepet is csak egy szűk kör töltheti be.

A magyar szabályozás esetében azonban nem világos, hogy mit vizsgálhat pontosan a versenyjogi szempontból az Európai Bizottság. Az előzetes értékeslés eredménye dönti majd el, hogy lesz e  rendes vizsgálat lefolytatására.  

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Minimálisan, pár fillérrel mozdult csak el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.