Áruhiányhoz vezethet a kormány legújabb döntése

Az intézkedés az inflációt is befolyásolhatja. 

2023. április 20., 15:14

Szerző:

25 mezőgazdasági termékre rendelt el importtilalmat Ukrajnából a kormány, ami Raskó György közgazdász szerint áruháinyhoz is vezethet, hiszen az árstop miatt az ukrán piacról hozták be a kereskedők az árut, hogy ne bukjanak akkorát, írja az RTL

Raskó György szerint vannak köztük olyan termékek, amelyeket az árstop miatt az ukrán piacról hoztak be a kereskedők, hogy így csökkentsék a veszteségüket.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben 25 termék átmeneti behozatali tilalmát rendelték el. A sertés- marha-, juh-, kecske- és baromfihús mellett, a tojás, a zöldség, valamint a cukor, a méz, a bor, a különböző gabonafélék, lisztek, olajos magvak illetve az ezekből sajtolt olajok is a tiltólistán vannak. 

A közgazdász szerint ez „a lépés olyan problémát okozhat, hogy a csirkemell szűkös lesz a kínálatban a kiskereskedelmi egységeknél”. Raskó szerint az intézkedés veszélyezteti a kormány célját, hogy év végére 10 százalék alatt legyen az infláció.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:MTI/Vajda János)

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Szerinte Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.