Áruhiányhoz vezethet a kormány legújabb döntése

Az intézkedés az inflációt is befolyásolhatja. 

2023. április 20., 15:14

Szerző:

25 mezőgazdasági termékre rendelt el importtilalmat Ukrajnából a kormány, ami Raskó György közgazdász szerint áruháinyhoz is vezethet, hiszen az árstop miatt az ukrán piacról hozták be a kereskedők az árut, hogy ne bukjanak akkorát, írja az RTL

Raskó György szerint vannak köztük olyan termékek, amelyeket az árstop miatt az ukrán piacról hoztak be a kereskedők, hogy így csökkentsék a veszteségüket.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben 25 termék átmeneti behozatali tilalmát rendelték el. A sertés- marha-, juh-, kecske- és baromfihús mellett, a tojás, a zöldség, valamint a cukor, a méz, a bor, a különböző gabonafélék, lisztek, olajos magvak illetve az ezekből sajtolt olajok is a tiltólistán vannak. 

A közgazdász szerint ez „a lépés olyan problémát okozhat, hogy a csirkemell szűkös lesz a kínálatban a kiskereskedelmi egységeknél”. Raskó szerint az intézkedés veszélyezteti a kormány célját, hogy év végére 10 százalék alatt legyen az infláció.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:MTI/Vajda János)

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.