Már milliárdokért is lehet venni nyaralót a Balatonnál

Két év alatt megduplázódott vagy annál is jobban nőtt az ingatlanok kínálati átlagára a Balaton környéki települések többségében - derül ki abból az adatbázisból, amelyet a Világgazdaság számára tett elérhetővé az Ingatlan.com a lap hétfői számában megjelent cikk szerint.

2022. május 30., 06:45

Szerző:

Most 90-110 millió forint a tó északi és déli partján kínált nyaralók átlagára, a négyzetméterárak pedig több településen egymillió forint körül járnak – írta az MTI.

A déli parti településeket magában foglaló Somogy megyében az átlagos kínálati négyzetméterár - az Ingatlan.com-on elérhető összes nyaraló adatai alapján - 2020 májusában 570 ezer, tavaly 690 ezer forint volt, most viszont 1,043 millió forint, miután öt tóparti településen is bőven meghaladja a milliós határt. Az északi parton az átlagárak szolidabbak, de nagy az árkülönbség az egyes települések között.

A luxuskategóriában a milliárdos nagyságrendű vételár sem ritka.


Egyértelműen az északi parti Tihany a legdrágább Balaton parti város, ahol most négyzetméterenként átlagosan 1,8 millióért kínálnak nyaralót. Vászoly és Paloznak a kiemelkedő árú, 360 millió, illetve 319 millió forintos luxusingatlanjaival került be az élbolyba.

A jelentős drágulás miatt viszont már gyengül a kereslet, amit a hiteldrágulás és a szomszédunkban dúló háború még jobban elbizonytalanított a
Velencei-tó, valamint a Balaton északi és déli partján is - mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Urbán Péter, az Engel & Völkers magyarországi cégvezetője pedig úgy jellemezte a piacot, hogy akinek volt pénze, a koronavírus-járvány elején gyorsan bevásárolt, de már érzékelhető a lassulás, az árak pedig vélhetően elérték a csúcsot.

 

(Kiemelt kép: Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke, a Pest megyei 7. választókerület fideszes országgyűlési képviselője és Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje (j), Szári Zsolt, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) és Dérer István, a Mohosz főigazgatója (k) figyeli, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a halak és halőrök napjához kapcsolódóan látványtelepítést végeznek Tihany közelében 2022. március 22-én. MTI/Vasvári Tamás)

Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.

2023. december 4., 09:00

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen – jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).