Túlélte a WizzAir a járványt és most be is indulnak

Európában ők lehetnek az első ilyen légitársaság.

2021. július 29., 09:50

Szerző:

A Wizz Air júliusban és augusztusban már 2019-es kapacitása 90-100 százalékán repül, és ezzel az első olyan európai légitársaság lesz, amely visszaállítja a járvány előtti működését – közölte Váradi József, a magyar diszkont-légitársaság vezérigazgatója a Világgazdasággal.

A vállalat a nyári csúcsidőszakra készülve hatszáz új munkatársat vett fel, repülőik napi üzemidejét pedig tíz órára emelték. A következő időszakban két, 180 üléses Airbust vissza is adnak a bérbeadónak, helyettük hat új, 237 üléses A321neo csatlakozik majd a repülőflottához. Ezzel az átlagos ülésszám gépenként 207-re bővül. A Wizz Air flottája immár 141 repülőt számlál, 18-cal többet, mint a járványt megelőzően. A légitársaság által szállított utasok száma is jelentősen emelkedett, közel megtriplázódott. Így meghaladta a 2,95 milliót, valamint javult a repülőgépek kihasználtsága is, 56 százalékról 64 százalék közelébe.

A Wizz Air a június végén lezárt negyedévben éves bázison csak nem 120 százalékkal, 199 millió euróra növelte a bevételeit, míg nettó vesztesége 6 millió euróval 114 millióra nőtt. A közelmúltban a Wizz Air főként az olasz piacon terjeszkedett, ahol két új bázist is létesített. Ígéretes a tiranai célállomás is, ahol az erős kereslet nyomán már az ötödik gép kezdi meg a menetrendszerű közlekedést.

(Kiemelt kép: A Wizzair Airbus A320NEO típusú utasszállító repülőgépe a tallinni nemzetközi repülőtéren 2021. június 26-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

 

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).