Nem várt fordulat a fővárosi lakáspiacon

A községekben erősödik a kereslet.

2021. augusztus 10., 10:04

Szerző:

A korábbi évekhez képest nem kétszámjegyű az ingatlanok drágulása Magyarországon, viszont az utóbb időben a budapesti lakások esetében az árak csökkenő tendenciát mutatnak, vidéken az eladók inkább árat emelnek jelenleg. Az ingatlan.com szerint a koronavírus-járvány okozta problémákból a lakáspiac kezd kilábalni, de a 2019-es 160 ezer eladott lakástól még mindig messze elmaradnak a jelenlegi adatok. 

A lakáspiac járvány után robbanása, az ingatlanok drágulását nem hozta magával. Balogh László az ingatlan.com vezető szakértője szerint: „sok tulajdonos belátta, hogy a túlárazott lakóingatlanokat már egyáltalán nem lehet eladni, mert nem végtelen a fizetőképes kereslet. Ha viszont engednek az árból, hamarabb jöhet vevő, ami elengedhetetlenül szükséges, ha az eladók azért árulják a lakásukat, mert ők maguk is költözni szeretnének.” Hozzátette, hogy a vásárlóerő is maximalizálódni látszik. 

A meglévő adatok szerint idén és még tavaly is a budapesti lakások 80 százalékánál árat csökkentettek a tulajdonosok. Ez önmagában rekordot jelent. Korábban 70 százalék volt ez az arány. Az árakat 4 százalékban csökkentették átlagosan. Az ingatlan.com MTI-nek eljuttatott információi szerint, vidéken is volt a járvány alatt árcsökkentés, azonban a községek iránt egyre nagyobb a kereslet. Ez drágulást is okoz az adott településeken. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.