A forintgyengülés miatt újra kamatot emel a Nemzeti Bank

Kedden ismét összeül a Monetáris Tanács.

2022. július 26., 06:27

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma tartja soron következő kamatdöntő ülését.

Legutóbb a július 7-i, eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésén határozott a testület arról, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, amely ezzel felzárkózott az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. Június 28-án tartott kamatmeghatározó ülésén a tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, hogy a következő egyhetes betéti tenderen tervezett 50 bázispont emeléssel a két ráta azonos szintre kerüljön. Az egyhetes betétet azonban június 30-án 200 bázisponttal emelte meg az MNB mert előző nap rekord mélységbe esett a forint árfolyama.

Elemzők szerint most enyhült a nyomás a jegybankon, mert a forint árfolyama visszakapaszkodott az euróval szemben 400 forint környékére, és nem vállalnak nagy kockázatott azzal a várakozásukkal, hogy 10 százalék fölé emelkedik ma az alapkamat. Bár a konszenzus szerint 50 bázispont emelésre számítanak, a várakozások között 125 bázispont is előfordul, arra hivatkozva, hogy az utóbbi két erőteljes lépés után még logikusnak tűnik a határozott szigorítás folytatása.

(Kiemelt kép: A 2019. év végén a Magyar Nemzeti Bank befejezi a bankjegyek korszerűsítését. A biztonsági elemek,- hologram fólia, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás, illeszkedő jel, vízjel, vakjel mellett megtartva a több évtizedes grafikai tradiciókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

2022. augusztus 11., 07:18

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.