A Dow Jones leírta Magyarországot

Lényegében leírta a válságba került Magyarországot a Dow Jones egyik vezető szerkesztője az amerikai gazdasági hírszolgáltató egy kedden publikált videójában. A hírügynökség munkatársa nem érti, miért nem szólt senki a magyaroknak, hogy devizaalapú jelzáloghitelt nem szabad felvenni.

2011. november 17., 10:15

"Egyes eurózónán kívüli országok is egyre inkább nyomás alá kerülnek, elsősorban Magyarország, ahol a befektetők kivonulása miatt súlyos következmények körvonalazódnak" - így vezette fel Nick Hastings, a Dow Jones devizapiaci szerkesztője a hírügynökségnek azt az anyagát, amelyben két régiós tudósítóval Magyarország helyzetét boncolgatta.

Hastingsnek arra a kérdésére, hogy mitől sebezhető Magyarország, az egyik tudósító, Clare Connaghan azt válaszolta, azért, mert nagyon sok a devizaalapú jelzáloghitel, és az összes jelzáloghitel kétharmadát az utóbbi időben különösen sokat erősödő svájci frankban vették fel - írta az

Origo.

Hastings itt értetlenkedve elnevette magát, mondván, "mindenki azt mondja, hogy ilyet nem szabad csinálni, jelzáloghitelt csak saját devizában szabad fölvenni". Azt is hozzátette, "valakinek szólnia kellett volna a magyaroknak, hogy amit tesznek, az nem a legokosabb dolog".

A másik tudósító, Geoffrey Smith magyarázatképpen megjegyezte, a frank- és forintalapú hitelek kamatszintjében hatalmas volt a különbség. Úgy vélte, bár a magyar kormány próbálja kezelni a problémát, nincs nagy mozgástere, mert az előző kormányok ötvenről nyolcvan százalékra vitték fel a GDP-arányos államadósságot. "Magyarországnak most elég nacionalista kormánya van, mely tavaly elküldte az IMF-et, így az országnak nincs már olyan védőhálója, mint például Romániának" - mondta Smith.

Hastings itt ismét elnevette magát, majd azzal fűzte tovább a beszélgetést: "Szóval Magyarország megy lefelé a lefolyón, sajnos láttunk már ilyet más országok esetében - de hogyan hat mindez az eurózónára?" Miután Smith megemlítette, hogy az osztrák bankok nagy magyarországi kitettsége miatt a probléma akár Ausztria elsőrendű minősítését is veszélyeztetheti, Hastings egy vicces megjegyzést tett "az Osztrák-Magyar Monarchia utáni másnaposságról", mire Smith azzal reagált: [a Monarchiának] "fel sem lett volna szabad bomlania" - írta az Origo.

2024. május 6., 09:21

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.