Ennyibe kerül a rezsicsökkentés a költségvetésnek

Egyre nagyobb a szakadék a hatósági és a piaci ár között.

2022. január 20., 11:10

Szerző:

A „rezsicsökkentett” közműdíjak, valamint a közműtermékek idén várható piaci árának különbsége az előrelátható lakossági forgalommal felszorozva az állami költségvetés mérlegfőösszegének 5-7 százalékára rúghat – mondta a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Kiemelte: a konkrét összeget 2022-re durván kétezer milliárd forintra teszi.

A több ezermilliárd forintos kiadási becslés az összes, hatósági díjas lakossági közműre vonatkozik, mondta. Majd megjegyezte, az összeg a hazai közműrendszer hatóságilag alacsonyan tartott eladási tarifái, illetve a jóval magasabb piaci árak közti különbségből származik.

Az elemző elmondása szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb általában visszatáncolnak a piaci árak irányába.

A magyar kormány várható lépéseivel kapcsolatban azonban nem kívánt jóslásba bocsátkozni a szakember.

A Népszava megjegyezte, hogy bár a kormány nem verte nagy dobra, 2020 végén 210,5 milliárd, ezt követően pedig előbb 22 milliárddal, majd az év végén még 208 milliárd forinttal emelte meg a lakossági gázellátás egészét, valamint az áramszolgáltatás nagy részét végző, állami MVM alaptőkéjét. Később Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Steiner Attila is kijelentette: az MVM a magas beszerzési és rezsicsökkentett eladási árai közötti, egyre nagyobb hiány miatt szorult költségvetési támogatásra.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP)

Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen – jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).