Nagyot szakított a Partizán az 1%-os felajánlásokkal

A legtöbb felajánlást az Országos Mentőszolgálat kapta, több mint 336 millió forint gyűlt össze az adózóknak köszönhetően.

2023. szeptember 15., 16:59

Szerző:

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez – olvasható a nonprofit.hu oldalán.

A tavalyihoz képest kb. 26%-kal többen ajánlották fel adójuk 1%-át, összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára a NAV-hoz.

A 2023-as év nagy meglepetése a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, akik idén gyűjtöttek először, és rögtön a 3. legnagyobb összeget érték el 191 millió forinttal – olvasható a cikkben, amely úgy fogalmaz: érdekes és örömteli, hogy az első 20 szervezetnél a felajánlott összeg minden esetben nőni tudott 2022-höz képest.

Sajnos negatív meglepetés is van: olyan szervezetek is bekerültek a legtöbb felajánlást kapó szervezetek közé, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt években komoly átláthatósági problémák merültek fel. A Top20-as lista itt látható.

(Kiemelt képünk illusztráció, Unsplash)

A forintnak biztosan PomPom volt a kedvenc meséje, mert azt játssza, hogy „Most leginkább egy szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...”.