Kihallgatták, de nem vették őrizetbe a túrázót eltaláló vadászt

A debreceni vadász nagy valószínűséggel véletlenül lőtte meg a túrázót.

2024. február 5., 16:33

Szerző:

Súlyos sérülést szenvedett pénteken egy kiránduló Bükkzsérc közelében, miután egy debreceni vadász meglőtte. A rendőrség gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított eljárást a vadász ellen, de nem vették őrizetbe. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szerint elsősorban a vadászok felelőssége, hogy ne okozzanak balesetet.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, vadászat közben meglőttek pénteken egy kiránduló férfit Bükkzsérc közelében. A 40 év körüli túrázót súlyos sérüléssel, de stabil állapotban vitték kórházba a mentősök. A Bükk lábánál fekvő községet sok turista látogatja. Egy helyi férfi úgy tudja, hogy a kiránduló éppen sátrat állított az erdőben, amikor lábon lőtték – számolt be róla az RTL Híradó.

A vadász felelőssége, hogy megfelelően és körültekintően lőjön

„A vadgazdálkodónak, illetve a vadásznak a felelőssége, hogy megfelelően, körültekintően adjon le egy lövést”

– fogalmazott Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője. Kiemelte, hogy a vadászoknak körültekintőnek kell lenniük, mielőtt leadnak egy lövést.

A vadásznak volt engedélye és nem volt ittas, amikor a baleset történt. A helyi vadásztársaság vadászati naplójába is bejegyezte a tevékenységét, így a jelek szerint nem szándékosan lőhetett rá a kirándulóra.

Az 58 éves debreceni férfi ellen foglalkozás körében elkövetett,gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség. A hvg.hu-val a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Varga Rudolf rendőrszázados közölte, hogy a nyomozók a vadászt a kihallgatása után nem vették őrizetbe.

A baleset Bükkzsérc külterületén, Bogácstól körülbelül 20 kilométerre történt. 

Véletlenül lőtt a vadász a túrázóra

Az Országos Mentőszolgálat a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy a Bükkzsérc külterületén, Bogácstól körülbelül 20 kilométerre történt balesetben megsérült, 40 év körüli kirándulót stabil állapotban kórházba szállították.

heol.hu úgy tudja, a pórul járt túrázó is debreceni lakos.

Nem ez az első hátborzongató vadászbaleset

Amint arról korábban beszámoltunk, egy 46 éves vadászt lőttek le egy közös fácánvadászat során Vágsellyén. Az egyik vadász sörétes puskával találta el a férfit, aki később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Az előzetes vizsgálat szerint egy 49 éves férfi lövés közben megcsúszott, és a sörétes puska abban a pillanatban hasba találta vadásztársát. Az orvosok megállapították, hogy a férfi testében több mint 50 golyó volt. A sérülései már a kezdetektől fogva nagyon súlyosak voltak. „A sérülések mértéke és a többszervi elégtelenség miatt a páciens belehalt sérüléseibe” – tájékoztatott Tatiana Kubinec, a nyitrai kórház szóvivője.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, a szóvivő tájékoztatása szerint kihallgatják a vadászegyesület tulajdonosát, valamint a többi tanút is.  A lövést leadó vadász alkoholtesztnek is alávetette magát, de az negatívnak bizonyult. A rendőrség már szakértőt is bevont, és vizsgálják a körülményeket. „Ballisztikai és vadászati szakértői vizsgálatot fognak végezni” – tette hozzá a szóvivő.

Újfehértón a saját udvarában lőtték le az áldozatot

A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de a mintegy hatezer méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el, és ennek során egy vétlen lövést adott le. A szabálytalanul végzett kibiztosítás során kilőtt, majd lelassult és stabilitását vesztett lövedék egy több mint két kilométerre lévő újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit találta el, aki később a kórházban meghalt. 

Az ügyben jogerős ítélet született: két évre felfüggesztett fogházra, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte az elsőfokú bíróság a vádlottat. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

(Fotó: Merész Márton)