Jogerős ítéletet hozott a bíróság az újfehértói vadászbaleset ügyében

Helybenhagyva az első fokon kiszabott felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbírságot, előzetes mentesítésben részesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón 2020-ban történt halálos vadászbaleset vádlottját pénteki jogerős ítéletében a Nyíregyházi Törvényszék.

2023. november 10., 15:59

Szerző:

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a férfit a Nyíregyházi Járásbíróság idén februárban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év, két évre felfüggesztett fogházra, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól – ismertette a szóvivő. Resán Dalma felidézte, az ítéleti tényállás szerint 2020. május 15-én a vádlottat egy vendégvadásztató vitte ki egy újfehértói vadászterületre, ahol átengedte neki a tulajdonában lévő vadászfegyvert. Ennek működését és használatát előző nap megmutatta neki, mivel a vádlott ilyen típusú vadászfegyvert szeretett volna magának vásárolni.

A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de a mintegy hatezer méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el, és ennek során egy vétlen lövést adott le. A szabálytalanul végzett kibiztosítás során kilőtt, majd lelassult és stabilitását vesztett lövedék egy több mint két kilométerre lévő újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit találta el, aki később a kórházban meghalt – tette hozzá a szóvivő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)

Bontott gépkocsik katalizátorait szedte szét, majd az abból készült őrleménnyel illegálisan kereskedett egy Pest vármegyei társaság. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytat eljárást. A héten már gyanúsítotti kihallgatás is történt.

Két és fél év börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy külföldi állampolgárt, aki 2022 áprilisában egy társával együtt több mint 70 millió forintnak megfelelő összegű valutát és aranyat lopott el egy XIV. kerületi benzinkúton tankoló pénzszállító autóból – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.