Így utalt 47 milliót saját számlájára egy nő

„Véletlenül” nem másokat fizetett ki, hanem magának utalt egy nő munkahelye nevében.

2022. január 17., 16:13

Szerző:

Nem jogerősen két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a nőt, aki pénzügyi ügyintézőként 47 és félmillió forint kárt okozott a munkáltatójának – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

Dobó Dénes közlése szerint a tárgyaláshoz való jogáról lemondó, a bűncselekmény elkövetését elismerő asszonyt folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A tényállás szerint a nő pénzügyi ügyintézőként dolgozott a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben, ahol többek között az volt a feladata, hogy a szállítói számlákat rögzítse, illetve elektronikus átutalási megbízásokat rögzítsen.

Az átutalásokat a nő el is végezte, csakhogy nem a beszállítóknak küldte el az öszeget fizettség gyanánt, hanem a saját bankszámlájára. 

A vádlott 2019. április 23-a és 2020. február 19-e között a munkahelyén lévő számítógépet használva összesen 97 alkalommal úgy indított el átutalási megbízást, hogy az átutalni kért összeg a saját nevére szóló bankszámlájára érkezzen meg.

A tranzakciók során a nő megtévesztette a cég pénzügyi igazgatóit is: a fiktív kifizetési kötelezettségeket tartalmazó tételeket manuálisan megváltoztatta és akként rögzítette, hogy a kedvezményezett neveként egy fiktív nevet adott meg, míg kedvezményezetti számlaszámként a saját bankszámláját rögzítette.

Az átutalandó összeget és az egyéb adatokat a vádlott változatlanul hagyta, így a gazdasági igazgatók által ellenőrzött összesítők végösszege nem változott meg. A nő ezzel a módszerrel a cégnek több mint 47 és félmillió forint kárt okozott

Miután ezt észlelték, az asszony még aznap két részletben összesen 1,41 millió forintot visszautalt a sértett cég részére. A nyomozó hatóság a vádlottól az eljárás során több mint félmillió forint készpénzt, valamint a bankszámlájáról csaknem 41 millió forintot lefoglalt és a sértett jogi személy részére kiadott, így az okozott kárból mintegy 43 millió forint megtérült.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.