Segítséget kért Turek a Döcher-gyilkosságban, cserébe ő segített a dunaszerdahelyi mészárlásban

A soha el nem évülő 90-es évek.

2021. október 11., 21:25

Szerző:

Mint korábban írtunk róla, elkapták a 90-es évek egyik leghírhedtebb gyilkosát Haris Sándort alvilági nevén Tureket. Pénteken a TEK és az NNI a Pasaréti BIsztróban rontott a Döcher-gyilkosság gyanúsítottjára. Filmbe illő szervezet akcióban egy tucat rendőrautó vette körbe az éttermet.

A rendőrség hétfői sajtótájékozatóján elmondták, hogy 1999 február 2-án egy ismeretlen férfi megjelent a XV. kerületi kocsmában, az utolsó boxhoz sétált, ahol hárman ültek és minden előzmény nélkül a köppenye alól elővette a géppuskáját és a két férfit agyonlőtte. Az egyik férfi Döcher György volt a másik Döcher testőre Bolgár Misi, a harmadik személy pedig Döcher felesége volt, akinek kegyelmezett az ismeretlen férfi, ezután pedig távozott. Ezt követően a BRFK nyomozó főosztály több emberen elkövetett emberölés alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Már nyomozás kezdeti szakaszában, feltételezésként merült fel, hogy a sértettek egy alvilági leszámolás áldozatai voltak. Ezzel párhuzamosan felmerült egy szlovák szál is, de akkor ezt nem tudták megerősíteni - jelentette ki Opauszki András rendőr alezredes. 

Opauszki András tájékoztatása szerint október 8-án Magyarországon fogták D. Alexet, akit Döcher György 1999-es meggyilkolásával gyanúsítanak. H. Sándort akkortájt Turek néven ismerték az alvilágban, mai nevén pedig D. Alexnek. A gyilkosság feltételezett két elkövetője közül a másik, Sz. Árpád már meghalt. A rendőr alezredes azzal folytatta, hogy a Budapesti Rendőr-Főkapitányság 1999. október elsején szüntette meg az akkori eljárást, mert az ügyben nem sikerült "egyéb információkat" beszerezni, viszont idén augusztusban a szlovák és a magyar rendőrök olyan információhoz jutottak, amely alapján a gyilkossági ügyben az eljárás folytatása vált indokolttá.

A gyilkosság előtt Turek a dunaszerdahelyi maffia vezetőjéhez fordult segítségül, hogy öljék meg egykori üzlettársát, Döcher Györgyöt. Sátor Lajos, a bűnszervezet vezetője ígéretet tett, hogy segít a kérésben. Erre kérte fel Sz. Árpádot és B. Károly szlovák állampolgárokat. Opauszki András hozzátette azt is  is, hogy S. Lajos, aki szintén szlovák állampolgár, cserébe azt kérte D. Alextől, hogy működjön közre ellenlábasa, P. Tibor szlovák bűnöző megölésében. Turek és Döcher 1990-ben ismerkedtek meg, baráti kapcsolat alakult ki közöttük, és több bűncselekmény elkövetésében együtt vettek részt. D. Alex Szlovákiában is követett el bűncselekményeket: 1999 és 2004 között emberrablás és zsarolás miatt volt előzetes letartóztatásban, 2011-ben pedig kábítószerrel való visszaélés miatt indult ellene büntetőeljárás. Ezeket az eljárásokat azonban megszüntették. D. Alex ellen jelenleg egy büntetőeljárás folyik Szlovákiában, mégpedig a 1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontána bárban Pápai Tibor és kilenc társa ellen elkövetett emberölés ügyében.

(Kiemelt képünk: Turek elfogása. Fotó: police.hu)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.