Portik Tamás újabb 90-es évekbeli leszámolási ügyben lehet vádlott

Az ügyészség azt ígéri, hamarosan döntenek a vádemelésről az 1999-es Gyüre-gyilkosság ügyében. A 168 információi szerint a rendőrség nem csak a gyilkosság elkövetésével gyanúsított férfi ellen kérte a vádemelést, hanem Portik Tamás ellen is, mint felbujtó. 

2021. július 14., 17:28

Szerző:

A Nemzeti Nyomozó Iroda februárban, 22 év után fogta el Gyüre József vállalkozó lehetséges gyilkosát. A szálak ismét az Energol Rt. egykori vezéréhez, Portik Tamáshoz vezetnek.

1999 májusában Budapesten a Karinthy úton bérelt lakásában holtan találták Gyüre József vállalkozót. A holttestet a lakás tulajdonosa találta meg, aki azonnal értesítette a rendőrséget, ők megállapították, hogy a férfit néhány nappal korábban fejbelőtték.

A „Tompa” becenevű Gyüre József és Portik Tamás jól ismerték egymást.

Fiatalabb korukban bűntársak voltak néhány vagyon elleni bűncselekményben. Konkrétan telefonfülkéket fosztogattak együtt a ’80-as években. Később Gyüre is részt vett az olajozásban Portikkal.

A rendőrségnek az ügyet annak idején nem sikerült megoldania. Később újra nyomozni kezdek, de ismét sikertelenül. A KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya 2020 őszén azonban ismét leporolta a Gyüre aktát és ezúttal úgy tűnik sikerrel jártak.

Idén februárban egy összehangolt akcióban a TEK kommandósai elfogták Portik egykori „katonáját” az 52 éves K. Gábort Dunakeszin, és meggyanúsították Gyüre József megölésével.

K. Gábor neve egyébként már korábban is elhangzott egy bírósági tárgyaláson, mint a Gyüre-gyilkosság elkövetője. A Prisztás ügy kapcsán a koronatanú nevezte meg, aki azt is elmondta, hogy a férfi bérgyilkos volt, akit Portik Tamás bízott meg a leszámolással.

„A nyomozók vádemelést javasoltak az ügyben, az érdemi ügyészi döntés még folyamatban van a Fővárosi Főügyészségen, de hamarosan döntés születik”

– tájékoztatott dr. Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő.

Úgy tudjuk a nyomozók nem csak K. Gábort hallgatták ki gyanúsítottként, hanem Portik Tamást is, mint lehetséges felbujtót. A vádemelést mindkettőjük ellen kezdeményezték.

Portik Tamás jelenleg jogerős büntetését tölti, a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, és a Prisztás-gyilkosság megrendelése miatt. Ezen kívül vádlott, mint felbujtó Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében és egy emberölési kísérlet miatt is, amit Lakatos Csaba ügetőhajtó ellen követett el. Ezekhez jöhet még gyerekkori barátja halálának megrendelése is. 

(Kiemelt kép: Portik Tamás vádlottat kísérik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

 

 

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.