Exkluzív: A 72 éves nyugdíjas Tasnádi beszámolt a legújabb balhéjáról

„Már soha nem mosom le magamról, hogy én vagyok a magyar Keresztapa.” Interjú Tasnádi Péterrel a legfrissebb ügyéről.

 

2021. július 9., 12:47

Szerző:

Amíg él, kísérti a múlt Tasnádi Pétert. Azt mondja, hiába ülte le a rá kiszabott börtönbüntetéseket, mégis minden lépését figyelik a hatóságok, és ha szerintük gyanúsan viselkedik, 72 évesen is negyven kommandóst küldenek rá.

Kevesen vannak az országban, akik ne ismernék Tasnádi Péter nevét. Az egykori maffiózó 13 évet töltött a rácsok mögött. A gengszter, a 90-es évek maffiavezéreként vonult be a köztudatba. Így is ragadt rá a becenév: a Keresztapa

A 72 éves nyugdíjas Tasnádi egy hónappal ezelőtt ismét bűncselekménybe keveredett. Pedig, ahogy meséli, ő csak egy válás utáni lakáshasználati vitát akart egy jászsági házaspár között elsimítani. Miután a házaspár mindkét tagja igényt tartott a házra, és nem akarták azt eladni, így a válóperes bíró kimondta a közös használatot, tehát egy fedél alatt kellett volna élniük. Mindenkinek a saját szobájában, egyes helyiségeket pedig közösen kellett volna használniuk. Időközben a nőnek lett egy új párja, ezért is vált kellemetlenné a helyzet. A nő lecseréltette a házban a zárakat, ezért a férj sokszor be sem tudott jutni az otthonába.

Itt jött képbe Tasnádi Péter, akit a volt férj keresett meg. A férfi azt mondta a Keresztapának, hogy akár meg is veheti a házat, amit a nő húsz millió forintért akar eladni. Az egykori gengszter úgy gondolta, szívesen lemegy a volt férjjel tárgyalni az asszonyhoz, aki a férj elmondása szerint többször roma verőembereket hívott egykori párjára.

„Mondtam neki, hogy én szívesen lemegyek, mert én az országban minden romával jóban vagyok, főleg a roma vezetőkkel. De azért szóltam három fiatalembernek, hogy kísérjenek le, hátha elfajul a helyzet” – mesélte Tasnádi. 

Erőfitogtatás

Az egészségház parkolójában álltak meg, ami a házaspár háza mellett volt. Tasnádi szólt a három fiatal kisportolt férfinek, hogy maradjanak az autó mellett, majd ő bemegy a házba a férjjel. Vagyis csak mentek volna, de nem jutottak be, mert az ajtó zárva volt. A férj felhívta a volt feleségét, aki hamarosan meg is érkezett a jelenlegi párjával. 

„Kiszállt a kocsiból és mondta, hogy Péter mi ismerjük egymást harminc évvel ezelőttről. Együtt rendeztünk utcai harcokat. Onnantól kezdve nyilván mint régi ismerősök beszéltünk” – magyarázta az egykori bűnöző.

Bementek a házba, körbevezették Tasnádit, aki mondta, hogyha eladják az ingatlant húsz millióért, akár meg is veszi. De a nő végül meggondolta magát, és közölte, hogy mégsem adja el. Próbáltak egyezkedni, de időközben mások is megérkeztek a helyszínre. 

„Jött Kállai Csaba, az országos cigányvajda. Amikor meglátott, akkor rögtön üdvözölt: Péterkém, puszi, puszi, és hát mondta, hogy ő az asszony új barátjának a jó barátja. De mivel mi is barátok vagyunk, így nem volt semmi gond” – emlékezett vissza Tasnádi Péter.

A vajda meghívta őt ebédelni, megbeszélték, hogy addig otthagyják a párt, amíg megpróbálnak valamiféle egyezségre jutni. Ha a nő nem engedi be a közös lakásba, akkor fizessen neki havonta többlethasználati díjat. Amikor kiléptek a házból, akkor vette észre, hogy egy harminc fős banda áll velük szemben. 

„Mikor kijöttünk, mondta Kállai Csaba nekik, hogy Péter a jó barátom itt minden rendben van. Mindenki menjen haza” – mondta a Keresztapa.

Egyezség

Ebéd után visszatértek a házhoz. A férj és a feleség még mindig nem tudott megegyezni. Majd Kállai Csaba és Tasnádi javaslatára végül megegyeztek 50 ezer forintban. A nőnek ennyit kellett volna fizetnie havonta a lakáshasználatért, volt férjének. Az egyezség részét képezte az is, hogy a férj többet nem megy a házhoz, csak akkor ha előzetesen engedélyt kér. A megállapodást Tasnádi Péter írta meg, elmondása szerint őt kérték meg erre a felek. Akik abban is megállapodtak, hogy közjegyzőhöz is elmennek, hogy hitelesítsék a megállapodást. Ezek után mindenki hazament. Egy hónapra rá felhívta az asszony jelenlegi párja Tasnádit azzal, hogy baj van. Az egészségház kamerája felvett mindent. A rendőrök bekérték a felvételeket. Tasnádi mondta a férfinek, nem baj kérjék csak be, mert úgysem történt semmi. 

TEK-esek akcióban

„Rá három napra jövök haza és kiszállok a kocsiból a ház előtt, és megrohan a Terrorelhárítók egyik elfogó egysége. 30-40 kommandós gépfegyverekkel, 10-15 autóval. Lezárják a környéket, az utcát mindent. Ugye mi villan az ember agyába?  Biztos nem ez az ügy, hanem biztos valami gyilkosság, és rám akarják verni. Mert ugye mostanában viszik el az embereket a húsz évvel ezelőtti gyilkossági ügyekben” – magyarázta Tasnádi.

A kommandósok be akartak menni a házba, ahol a barátnője tartózkodott meg egy másik nő. A kaputelefon nem működött.

„Mondták a kommandósok, hogy akkor be kell törni a kaput. Mondom, de hát minek kell rombolni? Mondom vigyenek be, majd én elkísérem magukat és kész. Bilincsbe voltam már verve” – emlékezett vissza a nehézfiú.  

Ekkor éppen kijött egy lakó és beengedte őket. A kommandósok elkezdték verni az ajtót, a barátnője azonnal kinyitotta. 

„Azt látja, hogy tíz gépfegyver mered rá. Gondold el, hogy egy 47 kilós nő ha egy ilyen jelenetet lát. De ez még a filmekben is rémisztő. Egyből föltette a kezét, mint aki megadja magát, és kérdezte tőlük, hogy uraim miért nem csöngettek be? Ezek meg hülyére röhögték magukat, hogy egy ilyen kis ember ilyen normálisan áll nekik. Nekik, akik ha kell mindenen keresztül mennek. Ha kell a kínai nagy falat is lebontják.” 

A kommandósok a két nőt is kivezették feltett kézzel az utcára, majd utána betódultak a lakásba és ott kutattak. Tasnádi megkérte a kommandósokat, hogy ne kutassák úgy fel a lakását, hogy senki sincs rajtuk kívül a lakásban. 

„Ez szerintem nem jogszerű, hogy a lakásomban mászkálnak úgy, hogy senki sincsen a lakásban. Erre mondja nekem az akció vezetője, hogy nem kell félni, merthogy ezek rendőrök ezek semmit sem visznek ki. Mondom én nem attól félek, hogy kivisznek, hanem attól félek, hogy bevisznek valamit. De hát ez nem győzte meg őket.”

Kihallgatás

Tasnádi Pétert ezek után elvitték kihallgatni Szolnokra, majd a fogdára.

„Csoportos pszichikai önbíráskodás. Nem hittem a fülemnek. Pszichikai önbíráskodás? Ez micsoda egy baromság. Ezt el sem tudtam képzelni, hogy ez mi lehet” – mesélte a sokat látott bűnöző. 

Azt mondja az önbíráskodás akkor lehetséges, ha minimum, fenyegetés és erőszak történik. Másnap tartotta a bíró az előzetes tárgyalását, először online. De miután a rendszer meghibásodott személyesen vitték a elé. Ekkor Tasnádi és ügyvédje is megkapta a gyanúsításról szóló iratokat.  

„Mindegyik vallomásban mindenki azt mondta, hogy Tasnádi Péter úriember volt. Nagyon udvarias volt, korrektül viselkedett. Békítő szerepet játszott. Mondták, hogy még többször rájuk is szóltam, hogy ne sértegessék az asszonyt, mert felállok és elmegyek. Ami feltűnt nekem, hogy nem a jászsági asszony jelentett föl, hanem a Nemzetvédelmi Szolgálat.”

Tasnádi elmondása szerint egy ideje már hallgatták a telefonját, és így rakták össze a történetet. 

„Úgy fogalmazták meg az indítványban, hogy Tasnádi Péter visszaélt a büntetett előéletéhez fűződő hírhedtségével és azzal, hogy őt országosan mint Keresztapa ismerik. Plusz a három verőlegényekkel, pszichikailag hatott az asszonyra hogy egy olyan megállapodást írjon alá, amit egyébként nem írt volna alá.” 

A nő a vallomásában állítólag azt mondta, hogy őt nem fenyegette meg Tasnádi, de remegett a lába, amikor meglátta.

„Én csak arra gondoltam, hogy mivel a férjem korábban többször megfenyegetett engem, hogy akkor most válik valóra, amit a férjem több hónappal ezelőtt mondott, hogy verőembereket hoz és azok majd tönkretesznek engem. Az igaz, hogy én azt is mondtam a férjemnek egyszer, hogy el fogom vágatni a torkát” – emlékezett vissza Tasnádi a nő szavaira. 

Azt mondja, ezzel a hatóságok nem is foglalkoztak, pedig ez egy életveszélyes fenyegetés. 

Tasnádi Pétert végül kiengedték a fogdából, de jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom alatt áll és nyomkövetőt szereltek a lábára. 

Kísért a múlt

Az egykori maffiózó azt mondja: nem érti, hogy miért kerítettek ekkora feneket ennek a jelentéktelen ügynek. Szerinte ahhoz, hogy az önbíráskodás megtörténjen, ahhoz minimum meg kellett volna fenyegetnie a nőt. Ráadásul ha a nő félt, akkor miért nem ment el akkor, amikor a vajda meghívta őket ebédelni. Vagy hívott rendőrt, vagy jelentette fel őt. Azt pedig végképp nehezményezi, hogy egy ilyen ügyben 40 kommandóst küldenek rá, ahogy mondja egy 72 éves nyugdíjas emberre. Szerinte már élete végégig ez lesz. Mindig a nyomában lesznek, és bármit csinál azonnal le is fogják tartóztatni. Azt mondja: ő azokért a bűnökért, amiket elkövetett megkapta a büntetését, és le is ülte. Szerinte előítéletesség, bűnözői múltja miatt folyamatos nyomás alatt tartani. 

(Kiemelt kép: Tasnádi Péter szabadságvesztéséből szabadulva beül egy személykocsiba a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet előtt, 2016. szeptember 16-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.