Ötszázasból húszezres – csütörtökön kezdődik a tízmilliós pénzhamisítási per

Előkészítő üléssel kezdik meg csütörtökön az elmúlt időszak legnagyobb pénzhamisításai perét a Fővárosi Törvényszéken. Tízen állnak a bíróság elé, akikkel szemben a Fővárosi Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat.

2023. március 9., 10:23

Szerző:

Amennyiben a vádlottak a mai nyilvános tárgyaláson teljeskörű beismerést tesznek, ítélethirdetéssel le is zárulhat az ügy. A vádirat ismertetése után a vádlottakat egyenként hallgatja meg a bíróság és lehetőség van a beismerő vallomás megtételére. A vádlottak és védőik kifejthetik a váddal kapcsolatos álláspontjukat.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint egy 49 éves és egy nála tíz évvel fiatalabb férfi még 2019 elején megállapodott abban, hogy különféle informatikai és egyéb eszközök segítségével, nagy mennyiségben, valódi 500 forintos bankjegyekből hamisított húszezreseket készítenek, amelyeket értékesítenek. A hamisításhoz szükséges eszközöket (halogénlámpát, szitát, fóliát, festéket, lézernyomtatót, laminálógépet) közösen szerezték be, a hamisítványokat egy zuglói lakásban készítették. A hamisítók nemcsak számítástechnikai eszközöket használtak, hanem vegyi módszereket is alkalmaztak, sőt hamisítványaikon a biztonsági elemeket is imitálták.

A szakértők szerint a hamisítványok megtévesztésre alkalmasak voltak. A szükséges anyagi háttér biztosításában egy barátjuk is közreműködött. Az elsőrendű vádlott az elkészült hamisított bankjegyek egy részét az ügyben szintén vádlott fián keresztül hozta forgalomba, míg másik részét a 39 éves vádlott-társa értékesítette, mégpedig a bankjegyek értékének harmadáért – idézi az ügyészségi iratot az Index.

Az ügy további hat vádlottja a hamisított bankjegyek forgalomba hozatalában vett részt úgy, hogy az általuk megszerzett hamisítványokat – általában kisebb értékű vásárlások alkalmával – fizetőeszközként használták.

A vádlottak egy év alatt 504 darab hamisított húszezrest készítettek, és vádlott-társaik révén ugyanennyi hamisított bankjegy került forgalomba. A hamis pénz értéke meghaladta a tízmillió forintot.

(Kiemelt kép: megújított húszezer forintos bankjegyek. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)