Őrizetbe vették Igor Girkint, a donyecki szakadárok volt „védelmi miniszterét”

Őrizetbe vették az orosz rendvédelmi szervek pénteken Igor Sztrelkovot, valódi nevén Igor Girkint, az orosz katonai hírszerzés ezredesét, aki 2014 után vált ismertté mint a szakadár „Donyecki Népköztársaság” „védelmi minisztere” – közölték a rendvédelmi szervek és Girkin ügyvédje, Alekszandr Molohov az RBK orosz hírportál beszámolója szerint.

2023. július 21., 19:19

Szerző:

A rendvédelmi szervek munkatársai helyi idő szerint dél körül vitték el Girkint moszkvai otthonából, a nyomozók pedig házkutatást tartottak.
Girkin felesége, Miroszlava Reginszkaja a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy nem volt otthon, amikor a nyomozók megérkeztek.

„Barátaitól sikerült megtudnom, hogy a férjemet az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 282. cikke alapján felbujtással vádolják” – írta Reginszkaja.

Girkint pénteken bíróság elé állították Moszkvában, hogy döntsenek fogva tartása körülményeiről. A vád képviselői a férfi letartóztatásának elrendelését kezdeményezték a bíróságon.

Igor Girkin 2014-ben a donyecki szakadárok egyik vezetője volt – számos harci cselekményben vett részt a Donyec-medencében –, még abban az évben, augusztus 14-én azonban eltávolították a „védelmi miniszteri” posztról, majd visszatért Oroszországba 

– emlékeztetett az RBK. Tavaly azonban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, ismét feltűnt a Donyec-medencében.

Girkin nyilatkozataiban támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját, viszont bírálta a moszkvai vezetést, a védelmi minisztériumot, Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt és a Wagner csoport alapítóját, Jevgenyij Prigozsint is.

Távollétében Girkint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai kerületi bíróság, mert felelősnek találták a malajziai utasszállító repülőgép Donyeck fölötti lelövéséért 2014 augusztusában. A férfi nem vett részt a bírósági tárgyalásokon, és kategorikusan tagadta bűnösségét.

(Kiemelt képünkön: Igor Girkin (Sztrelkov), az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” egykori legfőbb katonai parancsnoka és nacionalista blogger, akit pénteken korábban őrizetbe vettek és szélsőségességgel vádolnak, ül az üveg vádlott ketrecében az előzetes letartóztatására vonatkozó kérelem elbírálására irányuló meghallgatáson Moszkvában 2023. július 21-én. Fotó: Alekszandr Zemlianicsenko / POOL / AFP)

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki ittasan az őt ellátó mentősökre támadt – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.