Az agrárminiszter államtitkárának apjáig vezethető vissza a panamai offshore cégeknél landolt 2.2 milliárd forint

Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkárt azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát. Nobilis Márton – Nobilis Kristóf milliárdos fia – a pénzmozgások idején Nagy István miniszter kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

2023. november 21., 11:01

Szerző:

Több ügyvédi iroda egy magyar cégen keresztül utalt 1,2 milliárd forintot egy panamai offshore cég svájci bankszámlájára – derült ki a Nagy János volt agrárállamtitkár bírósági perének szeptemberi tárgyalásán, amelyet a Direkt36 ismertetett. A svájci papírokból az derült ki, hogy az offshore cégnek a kormányközeli körökkel is üzletelő milliárdos, Nobilis Kristóf az aláírásra jogosult tisztviselője. A milliárdos feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a pénzmozgások idején Nagy István miniszter kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár – írja az RTL

A már bírósági szakaszban lévő eredeti ügyben Nagy János korábbi helyettes államtitkárt azzal vádolják, hogy 2019-ben az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek érdemi munkát. A két iroda részletekben közel 1,2 milliárd forintot utalt tovább egy frissen a tulajdonukba kerülő, azóta megszüntetett tanácsadó cégnek, az Astonish Zrt-nek. Mindkét iroda vezetőjének voltak kötődései az agrártárcához, és mindketten ott ülnek a vádlottak padján. Az Astonish a teljes összeget továbbutalta egy panamai cég, a Robson Ltd. svájci bankszámlájára.

Nagy János szerint az ügyvédek megbízásairól magasabb szinten döntöttek, ő és a két irodavezető ügyvéd, Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás is tagadják a bűnösségüket, szerintük a 2,2 milliárdos kifizetések mögött valódi teljesítmény állt. Az ügyvédek állítják, hogy az Astonish-nak utalt pénzek nem az agrártárca háttércégétől származnak. A Direkt36 kérdéseire sem a minisztérium, sem az ügy vádlottjai, se Nobilis Kristóf és Nobilis Márton nem válaszoltak. A panamai céges pénzügyi művelet ügyében zajlik egy pénzmosás gyanújával indított nyomozás. Az eljárásnak már három gyanúsítottja is van, de a neveket az ügyészség nem árulta el.

(Kiemelt képünkön: Nagy István agrárminiszter, Fotó: Facebook oldala)