Nézők közé hajtott a motocross versenyző, egy ember meghalt

A versenyigazgató és a szervezők nem biztosították a megfelelő körülményeket. 

2021. augusztus 13., 10:31

Szerző:

A motocross versenyek országos szövetségének a delegáltja, versenyigazgatói feladatokat látott el 2019 tavaszán, a Bordányban megrendezett Enduro Motocross kupasorozat első fordulójában. A versenyigazgató olyan mulasztást követett el, amely egy néző halálához és egy versenyző súlyos sérüléséhez vezetett. 

A verseny délután három órakor kezdődő utolsó futamában, annak is az utolsó körében az egyik versenyző az épített akadály tetejéhez érve a jobbrafordulást nem kezdte meg, és az akadály tetején kialakított törésnél a motorjával felemelkedve a nézők közé zuhant. Az egyik nézőnek olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a kórházban meghalt. A versenyző a baleset következtében többszörös csigolyatöréseket szenvedett el, amelyek 8 napon túl gyógyultak. A motorkerékpár megfelelő műszaki állapotban volt, a pályaelhagyás nem műszaki hiba következménye, hanem versenybaleset volt. 

Az ügyészség közleményére hivatkozva, versenyigazgatót terheli a felelősség, mivel a pályabejárás során a pálya minőségét és kialakítását, valamint a verseny biztonságos lebonyolításáért szükséges eszközöket megfelelőnek nyilvánította a szerződés aláírásával. A balesettel érintett pályarész nem biztosította sem a nézők, sem a versenyzők védelmét. A pálya akkor felelt volna meg a biztonsági követelményeknek, ha a balesettel érintett részt, annak sajátosságai miatt biztonsági zónává, a nézők számára elzárt területté nyilvánította volna, valamint leesés elleni védelem, vagy zuhanást tompító tárgy elhelyezésével a versenyzők védelmét is biztosították volna. A vádlott így a feladatkörével kapcsolatos foglalkozási szabályok megszegésével nem csak a nézők, hanem a versenyzők biztonságát és ezzel életét és testi életét is veszélyeztette akkor, amikor a tőle elvárható körültekintést és figyelmet elmulasztotta az engedélyt kiadásakor. 

A járási ügyészség a vádlottat halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja.

(Kiemelt kép: Illusztráció Fotó:Carles Rabada/unsplash)