Szökésben a volt jobbikos: nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Kovács Béla ellen

A kémkedés és egyéb bűnök miatt elítélt volt politikus nem vonult be a börtönbe, feltehetően külföldön tartózkodik.

2023. június 14., 13:15

Szerző:

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen 5 év fegyházra ítélt Kovács Béla ellen a Budapest Környéki Törvényszék – tudatta a honlapján szerdán bíróság.

A volt jobbikos politikus, korábbi európai parlamenti (EP-) képviselő és három társa ügyében 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet. Akkor az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolta meg a társaságot az ügyészség. A törvényszék akkor Kovács Bélát bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, ezért őt e bűncselekmények miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék ítéletét és bűnösnek mondta ki Kovács Bélát az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is. A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki.

A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel Kovács Béla határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendelkezésre álló adatok alapján Kovács Béla feltehetően külföldön tartózkodik, ezért a Budapest Környéki Törvényszék kedden az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében.

Amennyiben az elítéltet az EU-ban fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti.

(Fotó: Kovács Béla volt európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Bontott gépkocsik katalizátorait szedte szét, majd az abból készült őrleménnyel illegálisan kereskedett egy Pest vármegyei társaság. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytat eljárást. A héten már gyanúsítotti kihallgatás is történt.

Két és fél év börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy külföldi állampolgárt, aki 2022 áprilisában egy társával együtt több mint 70 millió forintnak megfelelő összegű valutát és aranyat lopott el egy XIV. kerületi benzinkúton tankoló pénzszállító autóból – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.