A taksonyi láncfűrészes nem érti miért gond láncfűrésszel rendőrre támadni

A férfi előbb szomszédait fenyegette meg egy láncfűrésszel, majd a kiérkező rendőröket is.

2024. január 5., 08:56

Szerző:

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2022 nyarának végén emelt vádat egy akkor 47 éves, többszörösen büntetett előéletű taksonyi férfivel szemben minősített emberölés kísérlete miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. október 4. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével az elkövetőt bűnösnek mondta ki a vele szemben intézkedő két rendőr sérelmére megkísérelt emberölés bűntettében, amelyért őt, mint többszörös visszaesőt 12 év szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta azzal, hogy a fegyházból feltételes szabadságra nem bocsátható.

A megállapított ítéleti tényállás lényege szerint a középkorú férfi lakóhelyén 2020. szeptember 27-én szóváltásba keveredett szomszédaival, amely során egy működésbe hozott 45 cm élhosszúságú benzinmotoros láncfűrésszel fenyegette meg őket. Emiatt vele szemben telefonon bejelentést tettek a rendőrségen.

Az utcán tartózkodó elkövető a helyszínre érkező rendőrjárőr felszólítására sem volt hajlandó a magas fordulatszámon működtetett láncfűrészét leállítani, a rendőri intézkedésnek alávetni magát, hanem a tőle 1-2 méter távolságra megálló mindkét rendőr felé folyamatosan lépve, kaszáló mozdulatokat tett felső testük irányában, miközben megölésükkel fenyegette őket fennhangon. A rendőrjárőr az elkövető támadása elől elhátrált, majd őt sikerült az egyik rendőrnek könnygázszóró sprayvel többször lefújnia. A terhelt csak ekkor hagyott fel támadó magatartásával, a láncfűrészét leállítva a lakásába futott, ahol a rendőrök testi kényszer alkalmazásával elfogták, megbilincselték, majd előállították a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságra.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a korábban már többek között hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt is jogerősen elítélt férfi terhére a szabadságvesztés büntetése súlyosítása érdekében fellebbezett, míg a terhelt és védője felmentés céljából éltek fellebbezési jogukkal.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az elkövetőre kiszabott szabadságvesztés tartamának jelentős felemelését kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

(Fotó: Merész Márton)