Videón a NAV gigafogása

4000 darabos Elf Bar-szállítmányt foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói.

2023. szeptember 8., 11:42

Szerző:

Negyvenezer darabos tiltott Elf Bar-szállítmány érkezett repülőn Németországból Magyarországra, a feketepiacon több mint hétszázmillió forintot érő, négy raklapnyi manórudat a pénzügyi nyomozók egy záhonyi parkolóban foglalták le – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

A leginkább a fiatalok körében népszerű, különféle aromákkal ízesített, nikotint tartalmazó dohánygyártmányok csomagküldő szolgálaton keresztül érkeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Onnan közúton utaztatta egy futár közvetlenül a záhonyi címre a nagy kartondobozokba csomagolt, kirívóan magas hatóanyag-tartalmú (kiszerelésenként: 50 mg/ml nikotin) folyadékkal töltött skatulyákat – írták a közleményben.

A küldemény kézbesítésekor a NAV különleges egysége, a Merkur ütött rajta a szállítmányon, amikor a telephelyen dolgozó munkások éppen az árut pakoltak le. A nyomozók – egy előző szállítmánnyal érkezett – további 64 csomagot is megtalálták a helyszínen. A gyanú szerint a feltételezett elkövető – az áru megrendelője – jelenleg külföldön tartózkodik, kézre kerítése érdekében a nyomozóhatóság elfogatóparancsot adott ki ellene. A telephelyen dolgozó munkásokat igazoltatták, őket tanúként hallgatták ki az ügyben.

A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az áfa és a jövedéki adó adónemekben meghaladja a százhetvenmillió forintot – közölte a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. A lefoglalt Elf Bar-szállítmány egyetlen adagjának nikotintartalma tíz-húsz doboz cigaretta hatóanyagával ér fel, ezért használata különösen veszélyes az egészségre – hívták fel a figyelmet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Patrick T. FALLON / AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.