Közveszélyes futóbolond: még a szembejövő forgalom sem zavarta előzés közben

Újabb videó mutatja, pontosan milyen is a hazai közlekedési morál: egy autóst még a szembejövő forgalom sem zavarja az előzés kapcsán.

2024. szeptember 5., 09:47

Szerző:

A Budapesti Autósok oldalára került fel az alábbi, még augusztus 25-én készült felvétel. A közveszélyes előzés remélhetőleg már a rendőrség érdeklődését is felkeltette.

„Kocsordon a vasúti átjáró utáni Mátészalka felé vezető szakaszán a kanyar előtti egyenes, de rövid szakaszon a Renault Megane sorfőrje úgy kezdett előzésbe, hogy vele szemben jöttek. Azért nem történt ütközés, mert a szemből érkező lassított illetve a Megane a bal oldali útpadkára húzódott. Ezután nem állt meg, hanem az útpadkán elhaladt a szemből érkező mellett, majd visszatért az előzni kívánt kamion mögé úgy, hogy a kamion mögött érkezőt is lassításra kényszerítette. Az eset 2024. augusztus 25-én délután 17:15 perckor történt”

– írja a lap olvasója.

Augusztustól jelentősen emelkedik a közlekedési bírság

Ahogyan arról beszámoltunk, mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, akit közlekedési szabálysértésen kapnak a jövőben, mivel augusztustól  megemelkedik a közlekedési bírság összege. A kormány ugyanis módosította a közlekedési szabálysértésekre vonatkozó pénzbírságok és helyszíni bírságok előírásait, valamint a 2012. évi II. törvénnyel kapcsolatos rendeleteket. A Magyar Közlönyben megjelent mellékletek szerint így alakulnak a különböző szabálysértésekért járó bírságok összegei, melyek helyszíni fizetéssel még mindig  alacsonyabbak. 

Ittas vezetés

24 000 – 46 800 forint

Vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg.

31 200 – 62 400 forint

Vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál
magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek

39 600 – 78 000 forint

Nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek. Vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású vízi jármű, úszó munkagép, illetve közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetésének olyan személynek történő átengedése, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Elsőbbség, előzés

26 000 – 52 000, illetve 32 500 – 65 000 forint

Az elsőbbségre, előzésre vonatkozó különféle szabályok megsértése kerül ennyibe.

További részletek itt.

(Fotó: Bpiautosok.hu/képernyőképek)