Könyörög a MÁV: a vasút nem játék!

Az elmúlt napokban két tinédzser tragikus halálát okozta a figyelmetlenség és a KRESZ szabályok megszegése a síneken. A vasút nem játék, éppen ezért a MÁV idén már sokadik alkalommal hívja fel a figyelmet arra, hogy a vasúti síneken való figyelmetlen átkelés és a szabályok megszegése könnyen halállal végződhet.

2024. szeptember 3., 10:38

Szerző:

A MÁV nyomatékosan kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy minden lehetséges eszközzel hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúti közlekedés veszélyeire! A minden esetben vétlen mozdonyvezetők súlyos traumát élnek át a balesetek során, különösen akkor, amikor fiatalt gázolnak halálra. Idén a MÁV hálózatán már 56 baleset történt vasúti átjáróban, amelyek során tizenöten vesztették életüket – olvasható a MÁV közleményében.

A telefonját nyomkodta és zenét hallgatott, ezért nem figyelt a veszélyre az a 16 éves fiatal, akit ma gázolt halálra a vonat Gyálon, egy labirintkorláttal ellátott vasúti átjáróban. Pénteken egy 14 éves lány szaladt át a tilos jelzés ellenére az érkező vonat előtt, az ő életét sem lehetett megmenteni.

Hozzátették: a  MÁV idén már sokadik alkalommal hívja fel a figyelmet arra, hogy a vasúti síneken való figyelmetlen átkelés és a szabályok megszegése könnyen halállal végződhet, vagy súlyos, maradandó sérüléseket okozhat. A MÁV legfontosabb vasútbiztonsági üzeneteit közvetítő balesetmegelőző kisfilmeket az Oktatási Hivatal segít eljuttatni az iskolákba, de a szülők közreműködését is kérik a fiatalok felkészítésében.

Veszélyhelyzet esetén a mozdonyvezető azonnal gyorsfékezésbe kezd és hangjelzést ad, ezt követően tehetetlen részese az eseményeknek.

Molnár Péter mozdonyvezető már nyolc alkalommal gázolt, a balesetek oka minden esetben a közlekedők figyelmetlensége volt. Péter elmondta, hogy nem tudnak megállni, a vonat féktávolsága többszáz méter, hirtelen megállítása esélytelen. A mozdonyvezető segélykiáltása egyértelmű, a KRESZ szabályait be kell tartani:

További részleteket itt olvashat.

Megütött az áram egy vonaton ugráló gyereket Berettyóújfaluban

Felmászott egy tehervonat tetejére egy 15 éves fiú  még augusztusban a berettyóújfalui vasútállomáson, ahol megütötte az áram – számolt be a Hajdú Online. A gyerek életveszélyes égési sérüléseket szenvedett.

A lap megkereste a MÁV sajtóosztályát, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy augusztus 18-án négy fiatal lekéste a vonatát, majd a tiltó táblák ellenére üzemi területre léptek és hiába figyelmeztetett tábla az áramütés veszélyére is, felmásztak a teherkocsik tetejére és azokról ugráltak.

Az egyik 15 éves fiú az ugrálás közben olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte és lezuhant a vagon tetejéről. Társai értesítették a mentőket, akik életveszélyes sérülésekkel előbb a berettyóújfalui Gróf Tisza István-kórházba szállították.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.