Újra körözik Kovács Bélát: a bujkáló ex-jobbikos politikus a büntetését sem fizette ki

Újabb körözést adtak ki a KGBéla-ként emlegetett, több mint egy éve szökésben lévő, és feltehetően Oroszországban bujkál politikus ellen.

2023. december 4., 10:39

Szerző:

Ha eddig meg is úszta a fegyházbüntetést Kovács Béla, egykori jobbikos EP-képviselő, most újabb körözést adtak ki a KGBéla-ként emlegetett, több mint egy éve szökésben lévő politikus ellen. A Blikk a rendőrség honlapján bukkant rá, hogy az 5 éves fegyházbüntetés elől feltehetően Oroszországban bujkáló férfi nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem, ezért adták ki ismét a fényképes körözését.

A 63 éves Kovács Bélát az Európai Unió intézményei ellen, Oroszország javára folytatott kémkedés és költségvetési csalás vádjával ítéltek el jogerősen tavaly szeptemberben öt év fegyházra. Miután nem kezdte meg a büntetése letöltését, pár hétre rá körözést adtak ki ellene a hatóságok.

A Blikk szerint úgy tudni, az egykori politikus Moszkvában lelt menedékre, s azóta nem is járt magyar földön. Ott nem kell tartania a kiadatástól, hiszen ez a fajta kémkedés kizárólag Magyarországon szerepel a Btk.-ban.

„Elfogása esetén a terheltet őrizetbe kell venni és 72 órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe kell előállítani. A 1.200.000 Ft pénzbüntetés maradéktalanul történő megfizetése esetén az előállítástól el kell tekinteni” – olvasható a rendőrség által frissen kiadott körözésben.

(Kiemelt kép: Kovács Béla körözési adatlapja a police.hu oldalról)