Hova tűnt Kovács Béla, hova tűnt Kovács Béla?

Nem kezdte meg fegyházbüntetését Kovács Béla, volt jobbikos EP-képviselő. A korábbi politikust kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt ítélték el.

2023. január 10., 11:57

Szerző:

Nem kezdte meg fegyházbüntetését Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő, akit a Kúria harmadfokon öt év letöltendő fegyházbüntetéssel sújtott szeptemberben. 

Az Európai Unió elleni kémkedés vádjával elítélt, a politikai körökben csak KGBélaként emlegetett férfi hollétéről még ügyvédjének sincs tudomása – értesült a Blikk.

Az ügyvédnek nincs tudomása arról, hogy Kovács Bélának lenne orosz állampolgársága, ám feleségének bizonyosan van. Azt is megerősítette, hogy védence több nyelven beszél felső fokon, Oroszországban is évekig élt, ott szerezte diplomáját. Ilymódon a lehetősége megvan arra, hogy akár hosszabb távon is letelepedjen. Akár az is elképzelhető, hogy hivatalosan is dolgozzon.

„A kiadatástól gyakorlatilag nem kell tartania. Egy ország csak akkor adhat ki egy körözött állampolgárt, ha a terhére rótt bűncselekmény az adott országban is bűntettnek minősül. Kovács Bélát viszont az Európai Unió elleni kémkedés vádjával ítélték el, ami Magyarországon kívül egyetlen más országban sem bűncselekmény. Így nincs olyan állam, amely szabályosan kiadhatná – mondta az ügyvéd.

Mint ismert: a harmadfokon eljáró Kúria ítélete szerint Kovács Béla kémkedett, távollétében öt év letöltendő fegyházbüntetést szabtak ki rá szeptemberben.

Emellett  költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt is elítélték.  

(Kiemelt kép: Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én. MTI/Kovács Tamás)