Ítélet született Portik Tamás ügyében – az ügyészség életfogytiglant kért

Kiemelten ellenőrzött, szigorú beléptetéssel vette kezdetét Portik Tamás és társának tárgyalása Gyüre József meggyilkolásának ügyében. A Fővárosi Törvényszéken pénteken elsőfokú ítélet született az ügyben.

 

2023. június 16., 13:06

Szerző:

Az Index beszámolója szerint a másodrendű vádlott K. Gábor az utolsó szó jogán tett felszólalásával vette kezdetét a tárgyalás utolsó napja. A vádlott hosszan érvelt ártatlansága mellett, és kérte a szabadon engedését. 

A meghallgatásokat követően egy rövid szünet után Varga Gabriella ítéletet hirdetett az ügyben. Ennek értelmében Portik Tamás – aki ugyancsak ártatlanságát hangoztatta a per ideje alatt – bűnös, mivel a bíróság megállapítása szerint az emberölésben felbujtóként vett részt. Ezért húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Feltételesen a büntetés letöltésének négyötöde után szabadulhat.

K. Gábort is bűnösnek találta első fokon a bíróság emberölés bűntettében, az ő esetében tizennégy év börtönbüntetést állapítottak meg. Az ítélet nem jogerős.

Portik Tamás az 1990-es évek közepétől olyan bűnbandát szervezett maga köré, amelyet ő irányított. A tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. Gyüre József is ennek a csoportnak a tagja volt, de időközben megromlott közöttük a korábbi baráti viszony, ezért Portik Tamás megbízott két másik bandatagot, hogy öljék meg a férfit. 1999 áprilisában meg is jelentek XI. kerületi bérelt lakásánál, ahol egyikük egy hangtompítós géppisztollyal több lövéssel kivégezte. Ezután az Erzsébet hídról a vízbe dobták a fegyvert, amelyet később hajléktalanok találtak meg a Duna-parton. A sértett holttestét 1999. május 6-án találták meg – idézte fel a messzire nyúló bűnesetet az Index.

A Fővárosi Főügyészség Portik Tamást felbujtóként, előre kitervelten, a gyilkosságot végrehajtó K. Gábort pedig tettesként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja. Az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte.  

Nem ez az egyetlen ügy, amelyben ítéletet hoznak Portikra vonatkozóan. Ősszel a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban áll bíróság elé Gyárfás Tamással együtt.

(Kiemelt kép: Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)