Hónapok óta tervezte a tömeggyilkosságot a rasszista lövöldöző

Online felületeken megosztott bejegyzések is igazolják, hogy hónapok óta tervezte a múlt vasárnap Buffalóban elkövetett, tíz halálos áldozattal járó lövöldözést annak 18 éves, fehér radikális elkövetője.

2022. május 17., 16:16

Szerző:

Két nappal azután, hogy a 18 éves Payton Gendron tüzet nyitott a New York államban lévő Buffalo egyik élelmiszerüzletében, a nyomozás során napvilágra kerültek az elkövető online naplóbejegyzései, amelyek hónapokra visszamenően igazolják, hogy a fajgyűlölet motiválta fiatalember előre megtervezte a Buffalo javarészt feketék lakta környékén elkövetett vasárnapi lövöldözést.

A tíz ember halálát okozó Payton Gendron a Discord online közösségi csevegő felületen múlt novemberben írt egy élőben közvetítendő, afroamerikaiak ellen irányuló megrendezett lövöldözésről, naplóbejegyzés formájában pedig beszámolt róla, hogy március elején megfigyelés céljából elutazott a lakhelyétől 320 kilométerre található buffalói élelmiszerboltba.

Az elkövető által online megosztott anyagok között – amelyeket az AP amerikai hírügynökség is szemlézett – fellelhető egy kézzel rajzolt térkép arról a buffalói élelmiszerboltról, ahol vasárnap a lövöldözést elkövette, valamint egy becslés arról, hogy márciusi látogatásakor hány fekete embert látott a szupermarketnél. Emellett az online felületen egy beszámoló is olvasható arról, ahogyan – az elkövető vélhető megfigyelése közben – egy fekete biztonsági őr megszólította őt, érdeklődve, hogy mit csinál ott. A vasárnapi lövöldözés halálos áldozatainak mindegyike afroamerikai, egyikük pedig a bolt biztonsági őre volt.

A szövetségi hatóságok egy 180 oldalas dokumentum hitelességét is vizsgálják, amelyet valószínűsíthetően az elkövető készített. Ebben  leírja, hogy a tervezett támadás a nem fehér és nem keresztény emberek ellen irányul, sürgetve őket ezzel az ország elhagyására.

A támadás során Gendron golyóálló mellényt, katonai öltözetet és sisakra szerelhető akciókamerát viselt, ennek segítségével tudta online élőben közvetíteni a történteket.

Joseph Gramaglia buffalói rendőrbiztos kedden arról számolt be,  hogy számos nyomozás indult a gyanúsított Payton Gendron közösségi médiabeli tevékenységének vizsgálatára. A nyomozásban a helyi hatóságok mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz.

Stephen Belognia, buffalói FBI-ügynök beszámolója szerint Gendron korábban egy mentális egészségügyi felmérés eredményeként másfél napot töltött kórházban, a múlt évben pedig rendőröket hívtak ki a gimnáziumba, ahova járt, miután a bejelentés szerint fenyegető kijelentéseket tett.

A Fehér Ház bejelentette: Joe Biden amerikai elnök és felesége kedden a buffalói tragédia helyszínére látogat. A tervek szerint az elnök nem csak az áldozatok családtagjaival találkozik, hanem az egyik  művelődési házban a fegyvertartás szigorításáról és a rasszizmus elítéléséről is beszédet mond.

(Kiemelt kép: emberek gyertyát gyújtanak a Buffalo-i lövöldözés áldozatainak emlékére New York-ban 2022. május 15-én. Fotó: Usman KHAN / AFP)

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli gyermekpornográfia és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető népszerű internetes játékokba bekapcsolódva 14 kiskorú fiúval alakított ki bizalmi kapcsolatot, amelynek köszönhetően tőlük intim fotókat és videókat szerzett meg. A vádlott a tényleges kilétét úgy leplezte, hogy mindehhez egy külföldön élő fiatal ismerőse arcképét jogellenesen felhasználta.