Elkérte a telefont, hogy zenét tegyen, aztán lábakélt sok milliónak

A gyanú szerint egy férfi tavaly augusztusban két nő társaságában italozott ismerősével. Majd elkérte egyikük mobiltelefonját, hogy zenét tudjanak hallgatni róla, és azzal a lendülettel három részletben 19 millió forintot utalt a tulajdonos számlájáról a sajátjára.

2023. október 19., 11:19

Szerző:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitánysága információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett, valamint lopás vétség miatt folytatott nyomozást. A gyanú szerint a férfi 2022. augusztus 23-án két nő társaságában italozott ismerősével annak újbudai lakásán. Elkérte a sértett mobiltelefonját, hogy zenét tudjanak hallgatni róla, de elvitte a készüléket, és azzal három részletben 19 millió forintot utalt a tulajdonos számlájáról a magáéra. A bűncselekmény elkövetését segítette, hogy a telefonra beállított netbank belépési kódja megegyezett a készülék feloldókódjával – írja a police.hu. A XI. kerületi rendőrök a feltételezett elkövető számlájáról több mint 18 millió forintot tudtak lefoglalni, amit visszaadtak a sértettnek. 

Az újbudai nyomozók a férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett, valamint lopás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a gyanúsítottat. A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.​

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)