Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a férfi, aki 2019 nyarán megölte a volt barátnőjét Kőbányán

A Fővárosi Törvényszék 2023. január 31-én életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádoltak.

2023. január 31., 17:28

Szerző:

Az ítélet szerint a vádlottnak a sértettel kialakított párkapcsolata megromlott, többször vitáztak egymással, majd szakítottak is, ám még ezek után is tartotta a kapcsolatot a nővel. A terhelt 2019. július 29-én felment a sértett lakására vacsorázni, de ismeretlen okból a nőre támadt egy 20 cm pengehosszúságú késsel, amellyel többször, több helyen megszúrta. A sértett a helyszínen életét vesztette. A vádlott a cselekmény elkövetése után átöltözött, majd taxival távozott a helyszínről. A férfit európai elfogatóparancs alapján Frankfurtban fogták el – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék lapunkat. 

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi büntetlen előéletét és kis mértékben az időmúlást. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy – különösen a nők sérelmére elkövetett – élet és testi épség elleni bűncselekmények elszaporodottak, valamint azt a tényt is, hogy a sértett érzelmileg még kötődött a vádlotthoz, aki ezt kihasználva követte el a bűncselekményt. A bíróság indokolásában kiemelte, hogy figyelemmel a cselekmény körülményeire, a vádlott személyiségére, a cselekmény tárgyi súlyára, továbbá a sérülések nagy számára a terhelt esetében kizárólag az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását látta indokoltnak. A férfi 25 év elteltét követően bocsátható csak feltételes szabadságra. 


Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és a védője is fellebbezett.


A bíróság a férfi letartóztatását – a büntetés tartama folytán fennálló szökés, elrejtőzés veszélye miatt – a II. fokú bírósági eljárás befejezéséig fenntartotta. 

(Kiemelt képünk illusztráció via Pixabay)