Emberi csontokat talált új háza padlásán egy miskolci lakos

Az elsődleges orvosszakértői vélemény megállapította, hogy a csontok embertől származnak.

2024. augusztus 7., 11:16

Szerző:

Emberi csontokat talált a padlásán egy ember Miskolcon – számolt be a 24.hu. A hírportál értesülései szerint az új tulajdonos fél évvel ezelőtt vette meg azt a családi házat, amelynek a padlásán megtalálta az emberi maradványokat.

Így talált rá a csontokra

A hírportál a meglehetősen különös eset körülményeiről azt írta, az új tulajdonos néhány nappal ezelőtt gyanútlanul felment a padlásra pakolászni, s ekkor talált rá a csontokra az egyik tárolódobozban. Ezt követően bejelentést tett a rendőrségen, majd az elsődleges orvosszakértői vélemény meg is állapította, hogy a csontok embertől származnak.

A 24.hu megkereste a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságot az ügyben, ahonnan Janasóczki Attila szóvivő elmondta, hogy a rendőrség közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja az eset körülményeit, amiről azonban egyelőre többet nem tudni.

Ennyi időbe telik míg elbomlanak az emberi csontok

A Live Science egy korábbi cikkében arra kereste a választ, hogy mennyi időbe telik, míg az emberi csontok lebomlanak. Az erről szóló cikk szerint a bomlás folyamata sejtszinten már percekkel a halál beállta után elkezdődik, számos tényezőtől függ azonban, hogy mennyi időbe telik, mire csak a csontváz marad egy holttestből. A hőmérséklet, a talaj típusa és a koporsó anyaga mind hatással vannak a szerves anyagok pusztulásának időtartamára. Daniel Wescott, a Texasi Állami Egyetem Törvényszéki Antropológia Központjának vezetője szerint egy átlagos koporsóban nagyjából egy évtized alatt a csontokon kívül minden szövet elenyészik.

A folyamat természetes kevesebb időt igényel, amennyiben koporsó nélkül temetik el a halottat. Nicholas Passalacqua, a Nyugat-Karolinai Egyetem oszteológia (a csontok vizsgálatával foglalkozó tudományág) professzora úgy gondolja, ebben az esetben öt év elteltével nem marad a csontvázon kívül semmi a testből. A bomlás ezt követően jelentősen lelassul, ami azt jelenti, hogy a csontváz teljes megsemmisüléséhez több évtized is kellhet.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)