Csekély összeg miatt verték meg unokahúgukat a kamaszok

A rendőröknek egyik fiú sem volt ismeretlen. 

2021. december 3., 08:20

Szerző:

November 28-án este egy tatárszentgyörgyi anya kért segítséget a rendőrségtől, mert boltba tartó 12 éves kislányát két unokatestvére megállította, és a pénzét követelte. Mivel a kislány nem volt hajlandó ezt odaadni, a két fiú ellökte, oldalról megrúgta, a már földön fekvő kislánynak átkutatták a zsebeit, majd elvették a bevásárlásra szánt 1200 forintját. A helyszínről elszaladtak, áldozatukat pedig a földön fekve sorsára hagyták – írja a police.hu.

A rendőröknek egyik fiú sem volt ismeretlen, többször kerültek már látókörükbe különböző bűncselekmények – lopás, testi sértés, rablás – elkövetése miatt. Több büntetőeljárást is indítottak ellenük, amelyeket életkoruk, mint büntethetőséget kizáró ok miatt rendre meg kellett szüntetni. Azonban mivel a kiskamaszok elmúltak 12 évesek, a most elkövetett rablás miatt indított eljárásból életkoruk már nem zárja ki őket.

A nyomozók a bejelentés másnapjának reggelén kopogtattak a 12 éves fiú tatárszentgyörgyi otthonában, elfogták és előállították a Dabasi Rendőrkapitányságra. Kihallgatásán a bűncselekményt részben elismerte. A fiú azt állította, hogy még társát is figyelmeztette, hogy ne csinálja, mert egy kamera is veszi őket. A rendőrök kezdeményezték letartóztatását, ezt a bíróság azóta el is rendelte.

13 éves társa napokig szökésben volt, feltehetően rokonai segítségével bujkált a rendőrök elől. Elfogatóparancsot adtak ki ellene, mindenhol keresték, végül 2021. december 1-jén kora este kaptak jelzést, hogy merre lehet a gyerek. Nagymamája tatárszentgyörgyi otthonában fogták el, miután az ablakon keresztül látták, hogy a fiú egy szekrény mögé rejtőzik. Ajtót nyitó nagyszülője hiába próbálta meggyőzni a rendőröket, hogy unokája nincs nála, a bútor mögül a rendőrkapitányságra vitték.

A fiú nem ismerte el a bűncselekményt, más történetet mesélt a nyomozóknak, mint társa. Az azóta letartóztatott 12 éves fiú, valamint az őrizetbe vett 13 éves unokatestvére ellen rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya, egyben kezdeményezték a 13 éves gyermek letartóztatását is.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a rendőrt megszúró fiatalkorú fiú őrizetét és gyanúsítottként hallgatta ki felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A nyomozó ügyészség – mivel fennáll vele szemben a szökés, illetve elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye – indítványozta a fiú letartóztatását, amelyről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója szombaton dönt.

Nyomoz Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanújával amiatt a hangfelvétel miatt, amit a Metropol tett közzé szerdán. A felvételen a gyanú szerint az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor hallható, amint megnyugtat egy szülőt, hogy bár a gyerek a pontszáma alapján nem tudtott volna bekerülni, mégis felveszik, mert a szülő fizetett félmillió forintot.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a magyar állampolgárságú nőnek az ideiglenes átadási letartóztatását, akivel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása  bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot.