Kiderült, hogy mégsem ártatlan a felmentett gyilkos, most visszajár a 20 milliós kártérítése is

Mégis elítélték a korábban felmentett Burka Ferencet, így az állam most visszaszerezte a neki korábban megítélt kártérítés összegét is.

2022. június 24., 15:24

Szerző:

Jogerősen is visszakapta az állam a korábban neki megítélt, 20 millió forintos kártérítést idősebb Burka Ferenctől. A Telex cikke szerint a Debreceni Törvényszék most helyben hagyta ugyanis az erről szóló, februári elsőfokú ítéletet. Burkát és fiát, ifjabb Burka Ferencet egy 1999-es, Újszentmargitán elkövetett gyilkossággal vádolták meg: a vádirat szerint egy magányos embert agyonvertek egy háromezer forint értékű tévéantennáért. 2002-ben pedig bűnösnek is mondták ki őket az ügyben, de a döntés nem emelkedett jogerőre, hatályon kívül helyezték és megismételték az eljárást.

2006-ban azonban az akkor már börtönben ülő Burka és fia ártatlanságuk megállapítását kérte, az előzetesben, 6, börtönben eltöltött év után pedig nagy összegű kártérítést. Ezt akkor, a bűnügy újbóli vizsgálatakor meg is kapták: a fiú 25 millió forintot, az apa pedig 20 milliót. Az összeg a maga korában rekord összegűnek számított.

2013-ban az ügyben azonban új bizonyítékok kerültek elő, a Burkák ismét bíróság elé kerültek, 2018 szeptemberében pedig idősebb Burka Ferenc jogerősen 9, míg fia 7 év fegyházbüntetést kapott. Ezek után fogott neki az állam az új bizonyítékok fényében jogtalanul odaítélt kártérítés visszaperléséhez, ami most az apa esetében sikerrel járt.

Zeke László, id. Burka Ferenc ügyvédje azonban úgy nyilatkozott, ügyfele a kártérítési összeget már igen régen elköltötte, most pedig nincsen sem ennyi pénze, sem pedig olyan vagyontárgya, ami az összeg fedezetéül szolgálna. Ráadásul elvileg 2018. szeptember 13, tehát a jogerős ítélet óta eltelt időre a 20 millió forint késedelmi kamatait is meg kellene fizetnie az elítéltnek.

Burka Ferenc még március 10-én közölte, nem hajlandó visszafizetni a 20 millió forintot.

(Kiemelt kép: Burka Ferenc (balra) és fiatalabb Burka Ferenc a Debreceni Ítélőtáblán 2017-ben – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.