Terrorcselekményre készült, börtönbe költözik

A férfi, egyik chatpartnerével, Budapesten és vidéken, több helyszínen terrorista merényleteket tervezett.

2022. február 25., 17:31

Szerző:

Első fokon 3 év 8 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a Fővárosi Törvényszék pénteken azt a férfit, akit terrorcselekmény előkészületével vádoltak – tudatta közleményben a bíróság sajtóosztálya.

Az ítélet szerint a vádlott felvette az iszlám vallást és titokban az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Ahogy arról már beszámoltunk, az interneten radikális iszlamista, terrorcselekményekkel kapcsolatos tartalmakra keresett rá, online felületeken bombakészítésről, terrorcselekmények elkövetéséről beszélgetett ismeretlen személyekkel, továbbá megkezdte egy házi készítésű szöges csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését.

A vádlott, egyik chatpartnerével, Budapesten és vidéken, több helyszínen terrorista merényleteket tervezett.

A bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette a vádlott beismerő vallomását, továbbá hogy a bűncselekmény elkövetése idején beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, mivel mind az ügyészség, mind a vádlott és védője fellebbezett. A törvényszék a bűnismétlés veszélyére hivatkozva fenntartotta a vádlott letartóztatását a másodfokú bíróság ügydöntő határozatáig. Ez a végzés nem végleges.

(Kiemelt kép: Veszprém, 2020. július 13. Zárka a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 2020. július 13-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Első fokon négy év fegyházbüntetésre ítélt a bíróság egy román állampolgárságú férfit, aki egy újbudai lakásban meg akart erőszakolni egy 15 éves lányt – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.