Antifa támadások: egy német férfit is letartóztattak

Letartóztatták azt a 23 éves német állampolgárságú férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ugyancsak részt vett a tavaly februári budapesti antifa támadásokban.

2024. július 1., 15:16

Szerző:

A német hatóságok pénteken adták ki Magyarországnak a férfit – tudta meg a 24.hu. A német férfi már a harmadik elkövető, aki érintett lehet az antifa támadásokban.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a lap üggyel kapcsolatos megkeresésére azt közölte, hogy a bíróság, szökés, elrejtőzés, és bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a gyanúsított letartóztatását azzal, hogy 30 milliós óvadék esetében bűnügyi felügyeletbe kerülhet.

Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer személyesen kell megjelennie a rendőrségen. Az ügyészség fellebbezett a végzés ellen, hogy ne kerülhessen bűnügyi felügyeletbe óvadékkal a férfi.

A 23 éves német férfit európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly decemberben fogták el Berlinben. A BRFK életvédelmi osztályának nyomozói pénteken az osztrák-magyar határon vették át a férfit, majd Budapestre szállították. Az életveszélyt okozó testi sértés kísérletével és súlyos testi sértés kísérletével gyanúsított férfi megtagadta a vallomást. A férfit őrizetbe vették, majd letartóztatták.

A 2023 februárjában elkövetett, antifasiszta támadásokként elhíresült bűncselekmények kapcsán a budapesti rendőrök három embert azonnal elfogtak. További tizennégy elkövető ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, közülük eddig hármat fogtak el külföldön, a most lecsukott fiatalember kiadatása történt meg pénteken.

EP-képviselőnek választották Ilaria Salist, a Magyarországon házi őrizetben tartott antifa aktivistát

Nagyon valószínű, hogy bekerül az Európai Parlamentbe a Magyarországon házi őrizetben tartott Ilaria Salis antifa aktivista.

Bár a pontos eredményekre még várni kell, már biztonsággal kijelenthető, hogy bekerül az Európai Parlamentbe a Magyarországon házi őrizetben tartott Ilaria Salis – írja az olasz Ansa cikke alapján a Telex. Salist a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be. Salis több mint 160 ezer szavazatot kapott.

Börtön vagy politikai karrier vár az antifa-perben érintett Ilaria Salisra?

A 39 éves monzai általános iskolai tanárnő ellen Magyarországon folyik eljárás. Az antifa aktivistát azzal vádolják, hogy az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak, és akár 11 évet is kaphat, ha bűnösnek találják. Fogva tartásának körülményei tiltakozást váltottak ki Olaszországban, miután a tanárnőt vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra, ami Magyarországon bevett eljárás, de Olaszországban nem.

Az AVS összességében is sokkal jobb eredményt ért el, mint 2019-ben, a legutóbbi EP-választáson: akkor 3,6 százalékot szereztek, míg most 6,6 százalék lett az övék. A Corriere della Sera azt írja, hogy az eredményt késő este az AVS két vezetője, Nicola Fratoianni és Angelo Bonelli jelentette be, az urnazárásnál ott volt Salis apja is. Az AVS vezetői azt mondták, az idei jó eredményben jelentős része volt a Salis-effektusnak is, azaz az Ilaria Salist ért magyarországi kellemetlenségeknek.

Ilaria Salisról Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a magyarok szeretik az olasz hölgyeket, „azt nem szeretik viszont, amikor egy külföldi Magyarországra jön bűncselekményt elkövetni, és magyar állampolgárokat ver meg”.

(Fotó: Police.hu)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.