Antifa-per – Összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel – VIDEÓ

A rendőrök visszaszorították a tüntetőket, akik a római magyar nagykövetséghez akartak vonulni szombaton a Magyarországon, az antifa-per vádlottjaként letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista szabadulását követelve.

2024. február 11., 10:20

Szerző:

A Magyarországon zajló antifa-per olasz vádlottjának szabadon bocsátásáért és a szabad Palesztináért tüntettek szombaton Rómában. A diplomáciai képviselet épületének védelmét az olasz hatóságok biztosították. A nagykövetséghez vezető utcákat lezárták, ami megakadályozta a képviselet megközelítését – értesült az MTI helyszíni tudósítója. 

Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket. 

A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. Újabb palesztinbarát menetet tartottak, amit október óta minden szombaton megismételnek. Ez alkalommal azonban a tüntetés a Magyarországon fogvatartott olasz nő szabadon engedését is követelte. 

„Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!”

– írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták:

„Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!” 

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta. 

Milánó központjában a Sentinelle (Őrök) elnevezésű mozgalom mintegyszáz tagja tartott állótüntetést a Magyarországon fogva tartott nő szabadulása érdekében. 

A megmozdulás egyik szervezője Luca Paladino, a Polgári Paktum politikai csoport tartományi képviselője úgy nyilatkozott,

„nem lehet azzal hitegetni, hogy Magyarországon a börtönök borzalmasak, itt Olaszországban pedig wellness-központok. Nem így van. A börtönhelyzet Olaszországban borzalmas (...) és ha felemeljük szavunkat Magyarország esetében, nem szabad elfelejtenünk, hogy az olaszországi börtönhelyzet szégyenletes”. 

Az olasz szélsőbaloldali aktivista letartóztatásának első évfordulóján több olasz városban rendeznek találkozókat, felvonulásokat. A nő egyik olasz védőügyvédje a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik milánói pártirodája vendége lesz szombat este a párt helyi politikusaival. A PD egyik római szárnya felvetette, hogy a Magyarországon fogva tartott nőt jelöljék az Európai Parlamenti választásokon, esetleges megválasztásával ugyanis immunitást nyerhetne. 

A Rivolta (Lázadás) nevű szélsőbaloldali ifjúsági csoport tagjai pénteken két órán át elfoglalták Velencében a magyar tiszteletbeli konzulátus irodáit, majd az utcán folytatták a tiltakozást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az Ilaria Salist ábrázoló falfestmény nem messze a római magyar nagykövetségtől. Fotó: Andrea BERNARDI / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.