Ajánló lapunk január 7-i számából

Karácsony előtt megszületett hat ellenzéki párt választási összefogása. Úgy döntöttek, hogy minden választókerületben közös képviselőjelöltet indítanak, továbbá közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük, a listájuk és a programjuk. Fekete-Győr András az ellenzéki összefogásról.

2021. január 6., 13:04

Szerző:

Úgy döntöttek, hogy eljutnak a Holdra

Nagy az izgalom, és ez most nem műizgalom az ellenzéki színtéren. A 2019. október 13-án nem várt sikerrel kipróbált ellenzéki együttműködés igazi erőpróbája a tervek szerint a májusban-júniusban lebonyolítandó hatpárti előválasztás lesz. A manőver a magyar ellenzéket („közös lista”) komoly logisztikai, pénzügyi, politikai feladat elé állítja. Maga a konstrukció: hat eltérő identitású, múltú, karakterű párt összesimítása, közös platformra állítása, a kormányképesség bizonyítása, 106 egyéni képviselőjelölt kiválasztása, ütőképes kampányember („miniszterelnök-jelölt”) megválasztása, a kölcsönös gyanakvások hálójának kibontása (mindez a világválság árnyékában) bonyolult feladatnak látszik. Ám ahogy az egykori amerikai elnök (JFK) mondta: „Úgy döntöttünk, hogy eljutunk a Holdra. Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem mert nehéz.” Kikből áll most a Holdra szállók csapata?

COVID: feltett kézzel

Újévi adat, hogy minden ezredik magyar életét vesztette COVID-fertőzésben. Az óév utolsó hetében a hazainál rosszabb halálozási arányt az EU országai közül csak Horvátországban és Bulgáriában regisztráltak. A lista első két helyén az elmúlt hetekben váltották egymást az országok, ám Magyarország tartotta harmadik helyét a szomorú listán, amely az elhunytak lakosságarányos számát mutatja az Európai Unió tagországaiban. December 20. fekete világrekordot hozott: százezer ember közül nálunk haltak meg legtöbben. Lantos Gabriella egészségügyi szakértőt a járványkezelés helyzetén kívül arról is megkérdeztük: miért nem jelentkeznek többen oltásra, és milyen következménye lehet annak, hogy az év végén ismét korlátozták a kórházigazgatók hatáskörét.

 

A kivéreztetés anatómiája

A kormánypárti szavazók negyede is bosszút lát amögött, ahogy a kormány az ellenzéki irányítású önkormányzatokkal bánik. A harmaduk viszont úgy véli, a helyi bevételek elvonása indokolt lehet, ha a mértéke nem veszélyezteti az önkormányzatok pénzügyi stabilitását.

 

Meddig éhes a proletár?

A nyugati kommunista pártok lassú eljelentéktelenedését mi sem mutatja jobban, mint hogy megalakulásuk századik évfordulója – ami legtöbbjük esetében tavaly volt – igen kevés visszhangot váltott ki a közvéleményben. Történetük a múlt részévé vált, kommunista tömegmozgalomnak megfelelő súlyú párt aligha lesz már Európában, bizonyos tanulságok azonban levonhatók.

 

„Ha létezik a földön pokol, ez az”

Petrinja lakói úgy érzik: a háború végzett ekkora pusztítást a városban. Elölről kell kezdeniük az életüket.

 

Még készül a leltár – Angela Merkel az idén visszavonul

Amíg nem tudni, ki lesz az utódod, addig talán nem is biztos, hogy távozol. De amint a pályázók egyike megnyeri a versenyt, minden visszavonhatatlanná válik – még Angela Merkel esetében is, aki idén befejezi politikai pályafutását. A Mutti, aki 2005 óta megszakítás nélkül tölti be Németország kancellári tisztségét, és akinek a mamiszerű megjelenése valójában egy sokkal keményebb és makacsabb nő személyiségét takarja, 2019-re már végleg megfáradni látszott – fizikai értelemben is, nyilvános szereplésein időnként remegési roham tört rá –, de aztán jött a járvány, és a rászakadó válság még egyszer, utoljára megsokszorozta tetterejét. Hamarosan körvonalazódik, miként sáfárkodnak majd az örökségével.

 

Szlovák szigor

A magyarországinál jóval szigorúbb kapcsolattartási korlátozások léptek életbe Szlovákiában január elsejével, mert úgy látják, hogy az eddigi intézkedésekkel nem tudják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

 

Eladják a lányaikat, hogy mentsék a családot

Afrikában és Dél-Ázsiában is felfutott a kényszerházasságok száma a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt. A szegény sorsú családok sokszor a lányok háta mögött hozzák meg a végzetes döntést, aminek következtében ők iskolatáska helyett már csak a gyerekeiket vehetik a hátukra.

 

Most kezdődik csak igazán a Brexit

Utolsó pillanatra hagyott döntés, nyögvenyelős átállás, nagy nehezen elért kompromisszum. Az Egyesült Királyság végleg elhagyta az EU-t, ám a megállapodás körül akadnak eldöntetlen kérdések. Ha a puding próbája az evés, akkor a Brexit pudingjába még csak most kóstolunk bele.

 

Skót újratervezés: elszakadni az elszakadóktól

„Skócia hamarosan visszatér. Hagyjátok égve a villanyt!” – üzente Európának újévkor Nicola Sturgeon. A skót első miniszter azt reméli, hogy a májusi választáson támogatást szerezhet Londonnal szembeni törekvéseihez.

 

Odabentről és idekintről

Cserhalmi Imre, az újságírószakma nagy öregje 2016 óta a zuglói Olajág Otthonok egyik apartmanjában él. A koronavírus-járvány első hullámában hatvanhat napig karanténban volt: a lehetőséget kötelességének érezve írta meg naplóját Idősotthon – belülről címmel. A nyolcvanhat éves szerzővel beszélgettünk.

 

A történetmesélő állat

A 21. század legnépszerűbb történésze hozzászokott a politikai és ismeretterjesztő műsorok reflektorfényéhez, otthonosan mozog a TED-előadótermek színpadán, és saját YouTube-csatornája van – most képregényhősként teszi magát próbára. Hogy miért? Mert a tudománynak az emberek nyelvén kell szólnia.

 

A karantén trendivé tette a magányt

Egyedül romantikázni a hálószobában, magányosan bolyongani a fák közt, vagy elkészíteni az év egyik legjobb lemezét a lakásban úgy, hogy belehallatszik a felvételbe a kutyaugatás. A közel egész éves bezártság egy különleges zenei irányzat megerősödését hozta, ami meghatározta a 2020-as évet. Ez a cottagecore.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.