2018/36 Európa megszál­lása

Az európai parlamenti választások tematizálásán 27 tagállamban országonként legalább öt párt töri a fejét, azaz uniószerte több mint száz párt fújja majd a harsonákat. Orbán Viktor korán kezdett, bírja tüdővel. A magyar kormány uniós politikájának egyszerű a képlete: mi azt csinálunk, amit akarunk, ti meg adjátok hozzá a pénzt.

2018. szeptember 5., 09:26

Szerző:

Mégis, ha igazolódnak a prognózisok, a Néppárt úgy marad 2019-ben a legnagyobb európai parlamenti erő, hogy az eddiginél kisebb frakciója lesz, azon belül viszont a Fidesznek több képviselője lehet. Már csak azért sem érdeke Orbánnak a néppárti körön kívülre csúsznia, mert megkezdődött egy másik fontos folyamat, a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusra való felkészülés. Márpedig az orbáni klientúrának a legközvetlenebbül, mondhatni személyesen szüksége van az uniós pénzekre, ugyanis azokból él. Nagy tétje van hát számára az uniós választásnak – és nagy a tét az unió jövője szempontjából is. Kérdés, sikerül-e megőrizni az Európai Unió döntési és cselekvési képességét, az integráció iránti elkötelezettségét, vagy épp ellenkezőleg: felgyorsulhat az EU eljelentéktelenedése. Elemzésünkben arra is kitérünk: mit tesz az ellenzék és mit kellene tennie, ha labdába szeretne rúgni a következő voksoláson.

Lapozzon bele!

Teleki tragikus indiánkalandja

A 20. századi magyar politikai elit tagjai közül a legtöbben kompromittálódtak a totalitárius eszmék valamelyikével, így aztán nem igazán lehet tiszta életműveket találni – mondja a 168 Órának Ablonczy Balázs történész annak apropóján, hogy nemrég jelent meg második monográfiája Teleki Pálról A miniszterelnök élete és halála címmel. Beszél arról is, hogy Teleki nemcsak politikusként, de magánemberként is megosztó személyiség volt. Megtudhatjuk, kinek állítana szobrot a Horthy-korszakból, és azt is, akad-e még kutatnivaló a kétszeres miniszterelnök (1920–21, 1939–41) öngyilkosságával kapcsolatban.

Nagy Imre és a NER

Teljes az ív, amit a Nemzeti Együttműködés Rendszere és annak alapítója az emlékezetpolitikában befutott. Orbán Viktor politikai karrierje (országos ismertsége) a Nagy Imre temetésén mondott ’89-es beszéddel, a meggyilkolt miniszterelnök koporsója mellől indult. 1956 történetének kétharmados lezárása, Nagy Imre emlékművének a NER-ből való szimbolikus kirekesztése a kivégzés hatvanadik évfordulója után került újra napirendre. Ha ízlésficamra gyanakszunk, tévedünk. Ami történik, tökéletesen megfelel az Alaptörvénynek, a rendszer szellemének.

A 420 milliós búcsúajándék

A nagy nemzedék lassan visszavonul. A privatizáció őskorszakának hősei sorra adják el cégeiket. Ők azok, akik még az államszocialista gazdaság belvilágában szocializálódtak. Alkat kérdése, ki tulajdonítja sikereit önnön kiválóságának, vagy tartja magát mázlistának. A szentesi sajtmester fia, Magyar József, cégének egykori fejlesztési főmérnöke nem azzal lepte meg a várost, hogy művét, a legnagyobb hazai baromfi-feldolgozónak mondott Hungerit Zrt.-t eladta Csányi Sándornak, a Bonafarm-csoportnak. A búcsú a szokottnál érzelmesebbre sikerült. A tulajdonosváltást bejelentő munkásgyűlésen az elnök az elmúlt huszonnyolc évet gáláns gesztussal zárta: 420 milliót osztott szét a dolgozók között, majd a sorompó túlsó oldalára, a szintén általa alapított és birtokolt Frigo Kft. telepére hajtatott. Portrénk.

Kiolvadó problémák

Megbélyegződött a hazai gyorsfagyasztottzöldség-piac a Listeria baktérium új változatának megjelenése miatt, pedig még az sem biztos, hogy Magyarországon fertőződött meg a Baján lefagyasztott csemegekukorica, mivel Lengyelországban lett belőle készáru. A rést a pajzson az jelenti, hogy félkésztermék esetében nem kötelező mintát vennie a gyártónak. A szakma szerint nem lehet tovább a fertőzésekkel kapcsolatos felelősséget a fogyasztókra hárítani, hanem újra kell gondolni a technológiákat, miközben a legjelentősebb magyar gyártó, a Fevita már évek óta az uniósnál szigorúbb minőségbiztosítási rendszerben gyártja a termékeit. Rajnai Attila írása.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.