2018/10 Matyó minta

Szinte behálózza a fideszes Tállai András kapcsolatrendszere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Matyóföldet. Az országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes Tállai az állami adóhatóság ura is egyben, akinek Mezőkövesd térségében mindenre rálátása van: a helyiek szerint az ő és a hozzá közel álló, nagyhatalmú személyek jóváhagyása nélkül szinte levegőt sem lehet venni.

2018. március 7., 10:54

Szerző:

Matyó minta

Szinte behálózza a fideszes Tállai András kapcsolatrendszere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ma­­tyóföldet. Az országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes Tállai az állami adóhatóság ura is egyben, akinek Mezőkövesd tér­­sé­­gé­­ben mindenre rálátása van: a helyiek szerint az ő és a hozzá közel álló, nagyhatalmú személyek jóváhagyása nélkül szinte levegőt sem lehet venni. Riportunkból kiderül: mindenki igyekszik jóban lenni vele. Azok pedig, akik erre nem törekszenek, jobbára ráfáznak. Nemcsak ő kerüli el ugyanis a neki nem tetsző településeket, hanem fura módon az állami és uniós források is. Megesett, a vele összekülönböző polgármester inkább elköltözött, hiszen – állítják helyiek – nemhogy a településen, még a megyében sem kapna többé munkát. Beszélgettünk Gémesi Györggyel, Gödöllő polgármesterével is, aki úgy látja, a vazallusi rendszer országos kiterjedésű, a polgármesterek döntő többsége pedig beáll, hogy települése előrébb jusson. Az Új Kezdet párt elnöke szerint a modell egyszerű: tudható, mely térségben kinek a cégén keresztül kell megíratni a pályázatot, és csak az lehet sikeres, amelyet az adott parlamenti képviselő és a Fidesz által uralt megyei önkormányzati bizottságban három kormánypárti képviselő felpontoz és átenged, a közgyűlés már csak ezekről szavaz. Megmondják azt is, hogy a pályázat nyomán kivel, kikkel kell szerződni. Gémesi vissza is kérdez: minek nevezzük ezt, ha nem bűnszervezetnek?

Lapozzon bele!
Fotó: OnLine

Hivatásos kormányfőjelölt

Egyik miniszterelnökség-jelöltségből a másikba esik Lattmann Tamás. Úgy tűnik, mintha mindegy lenne számára, hogy a szocialisták, esetleg más baloldali pártok látják-e benne a megmentőt, vagy éppen jobbról, Torgyán József szellemi örököseitől érkezik a felkérés az ország irányítására. De miért kalandozik évek óta egy elismert nemzetközi jogász a politika zavaros vizein? Ahol egyébként épp elsüllyedni látszik. Lattmann Tamás portréja.

Orbán, az utcai harcos

Orbán Viktor a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után politikája lényegének, a centrális erőtérnek a megszűnését konstatálta, immáron kétosztatú politikai valóságot kínál a választóknak. Ezzel előremenekül, és totális háborút hirdet. Ami visszaüthet.

Mecseki muszáj Herkules

Hódmezővásárhely „hosszú árnyéka”, a váratlan eredmény sokkja rátelepszik a korábban lagymatagon csordogáló kampányra. Valami megváltozott a Mecsekalján is, ráadásul Pécsen eddig sem volt túl sikeres a NER: a város adósságállománya ismét kétségbeejtő, emiatt nemrég a kormány költségvetési gyámsága alá került. A városban az ellenzék fő erői egy független jelölttel próbálkoznak, Mellár Tamás professzor a baloldal támogatottja. De mit lépjenek a többiek? Segíthetik-e Mellárt?

Ördögi körök

Nem igaz, hogy ne lennének tehetséges női jelentkezők a politika világában, de kellene a támogatás. Ha nincs társadalmi nyomás arra vonatkozóan, hogy hiteles női arcok jelenjenek meg, akkor a pártok sem fognak lépni – mondja lapunknak Ilonszki Gabriella egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének professor emeritája. Pesszimista interjú nőnapon.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.