A makacs foltok is eltűnnek a szövetekből ezzel a módszerrel

Sok bosszúságot okozhatnak az élelmiszerek okozta foltok, de létezik megoldás az eltüntetésükre.

2025. február 3., 11:02

Szerző:

Legyen szó a kedvenc ruhadarabunkról vagy az ünnepi abroszról az asztalon, a különböző élelmiszerekből származó foltok mindenhol rendkívül kellemetlenek. Ezt tetézi, hogy az eltüntetésük sajnos nem mindig sikeres, így sokan kétségbe is esnek, ha például egy szeretett blúzon keletkezik ilyen szennyeződés. Ám mindenre létezik megoldás, csak ismerni kell a megfelelő módszert – hívta fel a figyelmet a The Spruce.

Akár komoly vita is kialakulhat egy ügyetlenebb családtag miatt, aki véletlenül a fehér terítőre csepegteti a paradicsomszószt, és a szőnyegen sem mutat jól a vörösbor nyoma. Minden szövetnél és folttípusnál más hatásos, de néhány alapvető tudnivalóval érdemes tisztában lenni, például hogy mely élelmiszerekkel célszerű igazán óvatosan bánni.

Kevesen tudják, de a különböző lekvárok és dzsemek minősülnek az egyik legnehezebben eltávolítható szennyeződésnek. A piros gyümölcsökből készült lekvárok ilyen szempontból még veszélyesebbek, de például egy sárgabarack lekvár okozta folt sem távolítható el könnyedén egy fehér szövetből. Némi türelemmel és néhány szabály betartásával azonban a legtöbb darab megmenthető.

A foltok eltávolítására ez a leghatásosabb trükk

Az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy a foltok keletkezését követően általában nincs mód arra, hogy a szövetet azonnal kimossuk. Ilyenkor jól jöhet néhány bevált trükk, amelyekkel enyhíthető a helyzet súlyossága, és növelhető az esély, hogy a folt teljesen eltűnjön az anyagból.

Meglepőnek tűnhet, ám egy-egy apró balesetnél sokan bele sem gondolnak, hogy az első és legfontosabb teendő a szennyeződés maradékának eltávolítása. Ha ez mégis megtörténik, a többség rosszul csinálja: egy szalvétával csak még inkább belekeni a szövetbe a szennyeződést okozó élelmiszert.

A lekvár, de valójában minden más étel esetében is nagyon fontos, hogy az adott szövet felületéről először óvatosan távolítsuk el azt a szilárd részt, amely nem szívódott be az anyagba. Ehhez lehet használni kanalat, kést vagy akár egy hitelkártyát is, a lényeg csupán annyi, hogy erőteljes dörzsölés helyett finom mozdulatokkal tüntessük el az ételmaradékot.

Ezt követheti egy benedvesített papírtörlővel történő óvatos törlés, de ügyelni kell arra, hogy a folt ne terjedjen ki még nagyobb területre. Ha ez is megtörtént, nem érdemes sokáig várni: amilyen gyorsan csak lehet, ki kell mosni az adott szövetet, de szem előtt kell tartani az adott típus gépi mosására vonatkozó szabályokat. Szerencsés esetben a folt el is tűnik a mosás során.

Néha azonban ez nem elegendő. Ilyenkor ahelyett, hogy az anyagot szárítógépbe tennénk, más módszert kell alkalmazni. Fehér ruháknál egy oxigén alapú fehérítő és langyos víz segítségével kell oldatot készíteni, amelyben az egész ruhadarabot hagyni kell ázni egy éjszakán át. Színes daraboknál a helyileg alkalmazható folteltávolító szappanokat érdemes alkalmazni, az azonban fontos, hogy ezt követően egy újabb gépi mosásra van szükség. Végső esetben érdemes vegytisztítóba vinni a szövetet, ahol a szakemberek segíthetnek a foltok eltüntetésével.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)