Kiderült, ki ül a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székébe

Sajtómeghívóból derült ki az új főigazgató kiléte. 

2023. november 9., 18:32

Szerző:

Nemrégiben azonnali hatállyal elbocsátották a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót miután Csák János kulturális és innovációs miniszter szerint a főigazgató az intézménytől elvárható jogkövetést mulasztotta el, azt érdemi felhívásra sem teljesítette, mi több, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását lehetetlenítette el. 

Amint azt a 444.hu észrevette, az MNM legfrissebb sajtómeghívójában az Id. Gróf Andrássy Gyula élete és pályája című konferencia programjára invitálják a sajtó képviselőit. A levélben pedig már Hammerstein Judit tölti be az intézményvezetői pozíciót, megbízott főigazgatóként. Hammerstein korábban a múzeum főigazgató helyettese volt. 

L. Simon László elbocsátásához a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezése vezetett, a párt a fiatalkorúak kitiltását indítványozta a World Press Photo kiállításól a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva. A szigorítást be is vezették, azonban L. Simon közölte, hogy nehéz lesz felügyelni, mivel nem jogosult a múzeum személyi igazolványt kérni a látogatóktól. 

A politikus közösségi oldalán reagált a történtekre, kiemelve, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg″.

(Kiemelt képünk forrása: a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala.)