Sütievő medve halálát gyászolják az olaszok

Elgázolták Juan Carritót, a torkos medvét. A falánk mackó azzal vált híressé Olaszországban, hogy cukrászdába, sőt, egy háromcsillagos étterembe is betört egy kis nassolnivalóért. 

2023. január 24., 15:23

Szerző:

Az olaszok kedden a közösségi médiában gyászolták a közlekedési balesetben elpusztult medvét, amely korábban azzal került az újságok címlapjára, hogy betört egy cukrászdába és megette a süteményeket.

A Juan Carritónak elnevezett négyéves appennini barnamedvét Abruzzo tartományban, Castel de Sangro közelében, egy hegyi úton ütötte el hétfőn este egy Opel Corsa. Az elgázolt állatot az erdészek bevitték az állatkórházba, de nem élte túl a balesetet.


„Nincsenek rá szavak, hogy kifejezzük szomorúságunkat a történtek miatt” – írták az Instagramon az Abruzzói Nemzeti Park munkatársai. Mint hozzátették, Juan Carrito nem volt könnyű eset, de a parkban mindent elkövettek, hogy jól érezze magát, és szabadon élhessen.

A 150 kilós állatot tavaly fogták be, és szállították egy távoli, kevésbé lakott vidékre, miután egy cukrászdában garázdálkodott, és behatolt egy felkapott háromcsillagos étterem konyhájába is.

A torkos medve azonban szívesen látogatott vissza régi vadászterületére, hogy élelmet keressen. Többször látták bóklászni Roccaraso hegyi városkában, ahol tyúkokat falt fel és gyümölcsfákra mászott fel. Hétvégén még egy síközpontban látták.

Juan Carrito egyike volt az Olaszországban megmaradt mintegy ötven appennini barnamedvének, amely az európai barnamedve egy ritka alfaja. A nevét Carrito faluról kapta, ahol először látták.

„Ma este mindannyian egy kicsit szegényebbek vagyunk, mert egy családtag elment” – mondta Giovanni Cannata, a park elnöke.

(Kiemelt képünk: Juan Carrito, a torkos mackó via Instagram)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.