Rákay Philip a mohácsi csatáról is filmet forgat

Rákay Philip megosztotta újabb filmtervének ötletét: ezúttal a mohácsi csatáról készít filmet. 

2023. január 16., 17:13

Szerző:

„Nekiálltunk a kreatív csapatommal a Mohács írásának – mondta el a filmproducerként is dolgozó Rákay Philip a köztévé Ez itt a kérdés nevű beszélgetős műsor január 12-i adásában – számolt be róla a Filmhu.

Az újabb film aprópóját az évforduló adja: 2026-ban lesz ötszáz éve, hogy II. Lajos magyar király megütközött a török sereggel. Mint az köztudott, a csata katasztrofális vereséggel zárult, és a király meghalt. A vereség hosszú távú következményei is tragikusak voltak, három különálló részre bomlott fel az ország. „Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén” – reflektált az őt ért kritikákra a bőséges állami dotációt élvező producer-rendező.

Rákay párhuzamot vont a műsorban az ötszáz évvel ezelőtti és a mostani Európa között: „Nem beszélve arról az európai és világpolitikai helyzetről, ami helyenként kísértetiesen hasonlít a mára a különböző befolyásoló hálózatokkal.”  Rákay úgy véli, hogy „a hősiességnek és a magyar kiállásnak egy egészen elképesztő példája Mohács.”

Amint arról mi is beszámoltunk, Rákay Philipnek sikerült egyedülálló filmtörténeti tettet végrehajtani: 4,6 milliárd forintból a legrosszabb IMDB minősítésű filmet készítette el.  Második alkotása, a Petőfi 2023-ban kerül a mozivászonra, és most azt is tudjuk, 2026-ban sem maradunk ki a Rákay-univerzumból: jön a Mohács. 

(Kiemelt képünk: A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, producer nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy kúriánál 2022. szeptember 10-én. MTI/Máthé Zoltán)

 

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.