Körvonalazódik a 10. Színházi Olimpia

A környező országok színházait is szeretnék megszólítani a 2023-as Színházi Olimpiával.

2021. október 9., 19:25

Szerző:

A környező országok színházait is szeretnék megszólítani a 2023-as Színházi Olimpiával – mondta a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a témában rendezett szombati kerekasztal-beszélgetésen Budapesten. Teodórosz Terzopulosz 2020 januárjában Budapesten jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát.

Az MTI szerint Vidnyánszky Attila kiemelte: a kormánynak szándékában áll támogatni az olimpiát, így lehetőség nyílik a széles gondolkodásra, a határon túli területek felé is. Mint mondta, nagy eredményeket vár az esemény megrendezésétől, amelyet 2023 áprilisa és júniusa között terveznek megvalósítani. Hozzátette: a program és az olimpia üzenete még érlelődik, de jó lenne, ha a “csápok” többek között Ausztria felé is átnyúlnának, hiszen szándékukban áll a környező országok színházait is megszólítani.

Vidnyánszky kitért arra is, hogy a 2023-as év különlegesnek ígérkezik, mert a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó  tíz éves lesz, valamint abban az évben lesz Madách Imre születésének 200. évfordulója is. A MITEM és a Színházi Olimpia közötti kapcsolatról elmondta: mindkettőt a sokszínűség, a párbeszédek és a hídépítés jellemzi, nem feledve az egyedi hanghoz való ragaszkodást.

A beszélgetésen az orosz Valerij Fokin színházi rendező többek között a 2019-es olimpia eredményeit foglalta össze, míg a görög Teodórosz Terzopulosz rendező, a Színházi Olimpia alapítója a rendezvény létrejöttét, történetét, céljait ismertette. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a Karmelita kolostorban fogadta őket, ahol Vidnyánszky Attilával együtt áttekintették a 2023-ban Budapesten megvalósuló Színházi Olimpia terveit és előkészületeit.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Teodórosz Terzopulosz kezdeményezésére alapították meg. Létrejöttének célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése egy fesztivál égisze alatt, amelyen a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről és a kortárs színházi tendenciákról.

Az esemény teret ad az alkotók és a nézők közötti párbeszédnek, az előadásokon és szakmai fórumokon lehetőség nyílik a színházi társulatok közti kapcsolatépítésre, egymás kulturális tradíciójának megismerésére. Az eseményen az előadások egy téma köré szerveződnek és az elnevezés ellenére nincsenek versenyelemek vagy díjak. 

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. szeptember 30. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. MTI/Koszticsák Szilárd)

Ötvenkilenc éves korában meghalt Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr., a kilencvenes években ismert amerikai rapper.

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.